PUBLICITAT

Ultimàtum de Joan Gabriel als seus consellers: o amb CR o amb el PRA

  • El líder reformista commina Baró, Serra, Torres i Mandicó a triar entre consolidar el nou partit o seguir a la coalició
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA

Joan Gabriel va fer ahir un cop de puny damunt la taula: o amb CR o amb el PRA. Aquesta és la disjuntiva a què, segons el president del Grup Reformista, s’han d’enfrontar els seus consellers. I així ho va fer saber ahir en dues reunions: la primera, al matí, amb els consellers del Grup Parlamentari; la segona, al vespre, amb els membres de l’executiva de CR i els cònsols liberals. L’ultimàtum té quatre destinataris clars: els quatre consellers generals que han donat suport al manifest de creació del Partit Reformista i que participen en la consolidació del mateix: el número dos de la coalició i líder de Nou Centre, Ladislau Baró, i els –com a mínim, fins ara– membres del Partit Liberal Jaume Serra, Joan Torres i Celine Mandicó.

Gabriel, així com la majoria del Grup Parlamentari, no és partidari de continuar amb la consolidació del PRA, especialment tenint en compte la proximitat d’unes eleccions generals anticipades. L’anunci per part dels promotors del PRA, dimarts passat, que la nova formació tiraria endavant tot i no haver aclarit quin tipus de relació tindrà amb CR –ni si en tindrà– va precipitar les coses. Després de les dues reunions d’ahir, els quatre consellers reformistes propers als PRA es veuen irremeiablement abocats a una decisió: o consoliden el partit tal i com tenien previst o s’integren a CR i segueixen –sense diferències substancials– tal com fins ara. «Només hi ha dos camins: un, el natural, que dirigeix el PRA cap a una continuïtat a CR en base a un procés natural d’integració [...] i l’altre, la decisió lliure d’anar sol a unes eleccions i que CR creu, tot i respectar-lo, que no és l’idoni», deia el comunicat fet públic després de la reunió d’ahir al vespre.

Gabriel encara va anar més enllà i va declarar que en qualsevol cas «CR anairà a les eleccions, perquè és l’única opció d’alternança real, per raons matemàtiques». A més, Gabriel va exigir que, en cas que el PRA vegi per lliure es canviï el nom i no es faci dir reformista: «S’hauran de canviar el nom per no enganyar ningú i no confondre més la ciutadania». Per al president del Grup Reformista, «tothom és lliure de decidir el seu futur i la seva associació política, però cal dir les coses com són». En aquest sentit, Gabriel va demanar «excuses» per «no haver aconseguit dir les coses més clares i evitar confusions».

14 i 28 d’octubre / El futur de les relacions entre CR i els impulsors del PRA passarà en els propers dies per dos punts culminants. El primer, avui, quan els promotors del PRA –entre ells els quatre consellers generals esmentats anteriorment– hauran de prendre la decisió de constituir formalment el partit i dotar-lo d’una gestora. El congrés constitutiu que se celebra aquesta nit serà una bona oportunitat per saber quin tipus de relació tindrà el PRA amb CR.

Passi el que passi aquesta nit, CR va fixar ahir el 28 d’octubre com a data per celebrar una assemblea plenària en què «es validarà el mecanisme que ofereixi l’oportunitat a les persones que vulguin postular-se democràticament com a candidat o candidata a liderar la formació en els propers comicis», segons el comunicat d’ahir. Ras i curt: que s’obrirà, si s’escau, un procés de primàries al si de la coalició. Fins aleshores, segons es va afirmar des de CR després de la reunió d’ahir, la coalició seguirà treballant amb «tranquil·litat» i amb independència del que decideixin els promotors del PRA.

el grup demana aturar màquines / Va ser en una reunió la setmana passada –a la qual, per motius personals, no van assistir ni Serra ni Baró– que el Grup Reformista i l’executiva de CR van acordar demanar als impulsors del PRA que aturessin la consolidació del partit al marge de la coalició. Segons alguns assistents a la trobada, la decisió es va adoptar per unanimitat i es va encarregar a una comissió integrada per la cònsol menor de Canillo, Mònica Bonell, el centrista Enric Tarrado i el membre d’Independents d’Ordino Josep Soriano traslladar als impulsors del PRA la necessitat d’aturar el procés i d’afegir-se a l’assemblea plenària que CR celebrarà a finals d’aquest mes. Un dels arguments utilitzats va ser que un acte de CR aconseguiria atreure un nombre major de simpatitzants que no pas un del PRA, que compta amb unes 150 persones disposades a afiliar-se.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT