PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

La Creu Roja aconsegueix la inserció laboral de 22 persones des del 2012

En el darrer any l’ONG andorrana va detectar una clara tendència a la millora de la situació econòmica

Per JOSEP ROMERO

Un grup de voluntaris socorristes de la Creu Roja andorrana.
Un grup de voluntaris socorristes de la Creu Roja andorrana. | Tony Lara
Des que al 2012 la Creu Roja Andorrana tirés endavant un programa d’orientació laboral per a col·lectius vulnerables, -davant l’elevat nombre de persones aturades que hi ha actualment al país i la necessitat de posar en marxa accions per frenar aquesta tendència- són cada vegada més els desocupats que aconsegueixen trobar feina gràcies a aquesta iniciativa. 
 
Concretament des d’aquell any un 44% de les 52 persones ateses per l’ONG van poder reintegrar-se al mercat laboral, principalment amb contractes eventuals amb una certa continuïtat. Es tracta d’un col·lectiu integrat per un 27% de dones i un 73% d’homes. Un 61% del total tenen més de 40 anys i en la majoria dels casos són andorrans i espanyols. El seu perfil respon al d’una persona «sense estudis i formació que generalment no està preparada per treballar ni a un hotel ni a una botiga, per la qual cosa rep una formació bàsica». 
 
En comparació amb anys anteriors cal destacar una lleugera inclinació que convida a l’optimisme si es té en compte, per exemple, el nombre de persones participants en el programa. Al 2012 la xifra se situava en 130 i al 2013 en 112. La presidenta de l’entitat, Isabel Castelao va explicar que els percentatges són prou significatius i indiquen «una millora de la situació». Tot i així es va mostrar prudent tenint en compte que també «han estat molts els ciutadans que en situació crítica van optar per marxar del país al no trobar cap lloc de treball». Per a Castelao és important el fet que «arribin a aconseguir una feina encara que sigui de tipus temporal pel que això representa especialment des del punt de vista psicològic». 
 
L’objectiu de la iniciativa de l’entitat és clara: que la persona en situació de dificultat social assoleixi accedir al mercat de treball, afavorint la millora de la seva autonomia personal, les seves condicions de vida i la seva integració social.
Des del programa d’orientació laboral també s’estan estudiant noves accions per impulsar i promoure la contractació i incorporació d’aquelles persones amb més vulnerabilitat a les empreses i els negocis del Principat. 
 
En els darrers anys la Creu Roja Andorrana ha dut a terme diferents propostes per orientar i formar les persones que estan sense feina i, de manera paral·lela a les formacions, també ha dut a terme un servei d’orientació laboral que ha estat especialment centrat en els col·lectius més vulnerables, amb la qual cosa el projecte també ha tingut una vessant d’integració social més enllà de la purament laboral. 
 
Formacions ocupacionals 
 
Paral·lelament al programa d’orientació laboral, la Creu Roja andorrana compta amb una oferta formativa  amb la col·laboració d’Andorra Telecom, que va donar una quantitat de 8.000 euros per a les formacions ocupacionals. 182 persones se’n van poder beneficiar durant el 2014. 
Gràcies a aquesta aportació es donen continuïtat a aquelles destinades a ocupacions del sector serveis, com és el cas de la formació de recepcionista en l’àmbit hoteler (51), en  prevenció i socors cívics de nivell 1(50), com a operador de magatzems (47) i en com millorar les competències professionals (26). Es posa en relleu, però, que també se segueix apostant per formacions ocupacionals en les quals els usuaris poden conèixer noves professions, com ha estat el cas d’ajudant de l’ofici de carnisser, (8).
 
A més, l’entitat va acollir per segon any consecutiu el programa d’integració laboral per persones amb alt risc d’exclusió incorporant-les temporalment a la plantilla de treballadors. Una iniciativa que també té continuïtat aquest any. 
 
assistència domiciliària/ D’altra banda, el Servei de Teleatenció Domiciliària va atendre durant el 2014 a 249 usuaris, 41 homes i 208 dones. Més del 64% dels atesos tenen més de 80 anys. El programa va adreçat a persones grans que viuen soles o passen hores soles, malaltes o convalescents en un període de recuperació o rehabilitació; dones amb un embaràs complicat... que volen sentir-se segures i acompanyades a casa seva per continuar sent autònomes i independents. 
 
L’objectiu del Servei TAD és que els usuaris se sentin segurs, sense renunciar a viure a casa seva i en el seu medi habitual, promovent així, les relacions personals i veïnals i, alhora, donar suport a les famílies que tenen al seu càrrec una persona gran, un malalt crònic o una persona en rehabilitació, entre d’altres situacions. 

Menjador social 

El restaurant social de la Creu Roja, Cal Focall, a l’avinguda Príncep Benlloch va oferir al 2014, 8.196 àpats a 51 persones. Al juny van afegir el sopar. La majoria, un 80% són homes davant un 20% de dones. Per edats,el 40% tenen entre 55 i 65 anys; un 14% entre 45 i 55 anys; un 34% entre 35 i 45 anys i un 12% entre 25 i 35 anys. Per nacionalitats, un 47% són espanyols, un 34% andorrans, un 14% portuguesos i un 5% d’altres països.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT