PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

La família de plantígrads creix

Les dues cries d’ós, filles de la Iaia i el Julio, es queden a viure al Parc d’Animals de Naturlandia

Per ESTHER JOVER MARTIN

Els dos óssos nascuts fa uns cinc mesos a Naturlandia, fills de la Iaia i el Julio.
Els dos óssos nascuts fa uns cinc mesos a Naturlandia, fills de la Iaia i el Julio. | NATURLANDIA
La família de Naturlandia creix. Fa unes setmanes, el Parc d’Animals va anunciar el naixement de dos óssos, fills de la Iaia, una de les dues femelles plantígrades, i del Julio, l’únic mascle. Els responsables del parc han calculat que els óssos van néixer, probablement, l’última setmana de gener o la primera de febrer. «Neixen dins del cau, no ho vam saber fins al març, quan la mare va canviar de cau i els va treure al sol», explica el director del Parc d’Animals, Miquel Naudi. «Vam sentir crits i primer en vam veure un. Uns dies més tard vam veure la segona cria», afegeix.

Saber que la Iaia estava embarassada era impossible: primer, l’óssa estava hivernant i, segon, s’hauria d’agafar les osses, anestesiar-les i fer-los una ecografia, «però és perillós, hi ha un risc molt gran d’avortament», puntualitza Naudi. Per tant, l’arribada dels ossets ha estat una sorpresa, però relativa. Sembla que Julio, el jove mascle, s’aparella amb freqüència tant amb la Iaia com amb l’Enciam, i l’embaràs podia arribar en qualsevol moment.

Quan neix un ós pesa tan sols 400 grams. «Seria com si una dona donés a llum un nadó de la mida d’una nou», compara el responsable de la fauna de Naturlandia. Ara els ossets pesen uns cinc quilograms, però, atenció, perquè a finals d’estiu el seu pes pot arribar ja als 50-80 quilos. «Creixen molt ràpid!». El personal del parc encara no ha tocat les cries i no en saben el sexe. La més fosca sembla un mascle però no és segur al cent per cent, i de l’altra no en tenen cap indici. «Un dia els hem de capturar per desparasitar i posar-los el xip ja que encara no estan registrats oficialment», comenta. «Quan puguem els agafarem perquè si podem evitar anestesiar-los millor. Mirar el sexe i xipar-los és un moment i si els podem tenir desperts molt millor».

Les cries encara no tenen nom perquè se’n desconeix el sexe tot i que els seguidors de la pàgina de Facebook de Naturlandia ja en fan apostes: els noms que més sonen són Jackie i Nuca.

Els ossets es queden a Naturlandia amb els seus pares i l’Enciam. No hi ha motiu perquè no s’instal·lin definitivament al parc i, a més, «Andorra no té signat el Conveni de Washington i no es poden treure les cries a fora. Els óssos adults han vingut amb tots els papers», explica Naudi. «La mare els protegeix molt, però ara també vénen a menjar fruita amb els adults. La idea és que es quedin els cinc plantígrads junts, de moment no hem vist cap signe d’agressivitat per part de cap d’ells, hi ha un mínim risc».

10 TONES DE FRUITA / Les cries d’ós encara mamen de la mare però ja mengen fruita. «Són molt divertits, juguen molt i interactuen entre ells», diu Naudi. Però que ningú s’esperi que la pròxima primavera neixin més óssos. Si volen veure unes cries vagin a veure-les aviat perquè creixen molt ràpid, tot i que s’estaran amb la mare durant un parell d’anys per aprendre i el pròxim hivern encara hibernaran amb la mare. «La nostra intenció és aturar la reproducció perquè la superfície on viuen és massa petita. Per a cinc animals és suficient, però per a més...», reflexiona Naudi. «Mentre la Iaia alleta no ovula i no es pot quedar embarassada i a l’Enciam li subministrem anticonceptius».

«Amb la reproducció anem amb molta cautela. Millor poques cries però que estiguin bé. Hem de preveure l’espai i el menjar. Els tres óssos adults consumeixen 10 tones de fruita l’any, que enscedeixen els supermercats de Sant Julià de Lòria dels seus excedents, i ara amb les dues cries la quantitat gairebé es duplicarà», aclareix el director del Parc d’Animals.

Hi ha d’altres espècies al parc que també es poden reproduir, com la parella de llops, tot i que sembla que no estan molt motivats per aparellar-se, i els linxs. Potser en els pròxims mesos hi ha alguna sorpresa. Però com remarca Naudi, s’ha de tenir molt en compte que les cries puguin acondicionar-se bé al parc ja que, ara per ara, no es poden cedir. «La filosofia dels parcs és cedir, mai comprar els animals!», afirma el responsable. Per això per ampliar el nombre d’exemplars del parc s’ha d’esperar a trobar l’oportunitat. «Per trobar una companya per al linx vam tardar més d’un any i, al final, en vam aconseguir dues alhora». El parc també té la intenció d’ampliar la fauna amb una o dues marmotes, però han d’esperar a que un altre parc en tingui de disponibles per cedir.

A Naturlandia, la vida salvatge a l’abast. I la família, que creix.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT