PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Liberals exigeix informació nova per part de l’AREB

Critica la venda de deute públic i la impossibilitat de pagar hipoteques

Per MARISA DA COSTA

Albert Farré, Amadeu Rossell i Valentí Martí, durant l’aparició d’ahir.
Albert Farré, Amadeu Rossell i Valentí Martí, durant l’aparició d’ahir. | TONY LARA
Liberals d’Andorra (Ld’A) denuncia la manca d’informació a què s’està veient sotmès en termes referents a la crisi de Banca Privada d’Andorra (BPA), així com la «manca de novetats» en el contingut de les notes comunicatives transmeses per part de diferents actors implicats en l’entramat.

El líder de l’Executiva de la formació, Amadeu Rossell, va exposar ahir en una compareixença davant la premsa les principals preocupacions dels liberals al respecte de l’afer BPA, així com també va exigir «celeritat» a l’Agència de Reestructuració d’Entitats Bancàries (AREB) per tal que els afectats puguin accedir als seus ingressos bloquejats recordant que «tot i que les comparacions són odioses, els clients de Banco Madrid ja estan veient els seus diners». En aquest sentit, Valentí Martí, demanava explicacions pel tracte preferent que se li atorga al Govern: «Pot vendre deute públic però els clients no poden eixugar els seus deutes ni pagar hipoteques».

Tot i matisar que no critiquen la recentment constituïda AREB, Rossell va plantejar diverses incògnites, com quina serà la solució per a BPA, quin és el contingut de l’auditoria de PricewaterhouseCoopers o quin és el seu posicionament al respecte de «posar-se en contacte» amb la propietat de l’entitat. Segons el parer dels liberals, l’agència està deixant de fer públiques informacions imprescindibles per a valorar el procés.

Malgrat felicitar el Govern per les relacions diplomàtiques amb els Estats Units, Rossell va arremetre contra la manca de sinceritat al voltant de la cronologia dels fets «que al final ha anat sortint a la llum, com tot sortirà» però sobretot va manifestar la seva preocupació per la passivitat per part de l’Executiu davant de les comunicacions nord-americanes. Els directius liberals van constatar conèixer que els primers advertiments per part de les autoritats d’EUA i el fet que no es referissin específicament a BPA, afirmant que el fet que es posés « a tot el sistema financer andorrà sota lupa és molt més greu».

Per tal de començar a teixir el que realment ha succeït d’ençà l’esclat de l’afer BPA el 10 de març, van recordar que un cop es constitueixi la Comissió Especial s’advocarà per donar explicacions però també per realitzar un seguiment de tot el sector financer del Principat i estudiar les «mesures necessàries per reforçar el sistema financer andorrà».

L’executiva de Ld’A es va mostrar prudent a l’hora d’adjudicar responsabilitats per la desinformació que imaginen «però no podem constatar» i van assegurar que aquestes responsabilitats seran «depurades».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT