PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

La ‘furgo’ per anar de festa major

L’Escola Meritxell ha rebut la donació d’un vehicle adaptat de la Fundació Crèdit Andorrà

Per E. J. M.

Els usuaris i personal de l’EENSM i els representants de la Fundació Crèdit Andorrà, ahir.
Els usuaris i personal de l’EENSM i els representants de la Fundació Crèdit Andorrà, ahir. | TONY LARA
Un pas més perquè els usuaris de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM) puguin viure plenament amb normalitat en la societat: la Fundació Crèdit Andorrà els ha regalat una furgoneta adaptada. «El vehicle facilitarà la plena integració dels nostres usuaris a la societat. Podrem tenir més presència i participació en tot tipus d’actes», va subratllar ahir la presidenta de la Junta Rectora de l’EENSM, Pilar Díez.

El vehicle cedit és una furgoneta nova de trinca, de nou places, amb capacitat per a quatre cadires de rodes i una rampa elèctrica, que facilitarà a partir d’ara els desplaçaments per a les persones amb diversitats funcionals. «Sobretot l’utilitzarà el centre de dia i educació especial, però també la resta de serveis: estimulació precoç, Taller Xeridell, Agentas... Ens  permetrà traslladar un major nombre d’usuaris alhora», va matisar Díez. «La farem servir per tot: per anar al circ, per anar a dinar un cop al mes al McDonald’s, per anar al bàsquet, a les festes majors, etcètera».

Els minsos recursos i la precarietat en què ha de treballar el personal de l’EENSM sorprèn. Fins ahir només disposaven d’una furgoneta molt vella per desplaçar els usuaris, adaptada però decadent, i, fins i tot, els treballadors de l’equipament utilitzen el seu cotxe privat per traslladar els residents i usuaris. «La nova furgoneta és un respir», va afirmar la presidenta de l’EENSM.

La furgoneta ha estat una donació de la Fundació Crèdit Andorrà. «És una gran satisfacció col·laborar amb projectes de responsabilitat social», va comentar el conseller delegat de l’entitat bancària, Josep Peralba. «L’EENSM fa una gran tasca amb poc recursos», va insistir. La Fundació treballa per «integrar al màxim les persones amb diferents graus de discapacitats. Amb nosaltres treballen cinc persones, i ho fan molt bé i amb molta passió», va explicar Peralba.

La donació del vehicle s’inscriu en el programa Trencant barreres que impulsa la Fundació, que té per objectiu «millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, minmitzar el risc d’exclusió social i fomentar la seva integració en la vida social». El president del Patronat de la Fundació Crèdit Andorrà, Jaume Casal, va afegir que «volem ser a prop de les persones i contribuir al progrés social. Estem compromesos a impulsar programes que representin millorar la seva qualitat de vida».

La colla de l’EENSM que va assistir a l’acte de lliurament del vehicle –ahir al migdia a la plaça de la Rotonda d’Andorra la Vella– estava entusiasmada amb la furgoneta, a la qual van pujar de seguida per provar el seu nou mitjà de transport.

ELS SERVEIS DE L’EENSM / 433 persones utilitzen els diferents serveis de l’EENSM, que ofereix educació i assistència per a totes les etapes de la vida d’una persona amb discapacitat intel·lectual, moltes de les quals també pateixen de disfuncions motoresi problemes de mobilitat.

En total, al centre hi treballen 184 persones que cobreixen des del servei Impuls, que estimula els infants de 0 a 6 anys, fins a la residència l’Albó, on poden viure, i el Taller Xeridell i el programa Agentas els permet treballar. També existeixen pisos pont per comprovar si un usuari pot acollir-se al programa Vida Independent, que des d’aquest mes n’assumeix la gestió l’EENSM.

La furgoneta no és només un sistema de transport més modern, sinó que és un dret dels usuaris: dret a estar presents als actes socials, a participar de les activitats, a no quedar-se reclosos a casa, a fer-se visibles. «L’EENSM vol ser una veritable llar, volem la plena integració dels nostres usuaris», va recordar Díez.

Els usuaris de l’escola van gaudir ahir dels minuts de protagonisme que habitualment no tenen, ni al carrer ni als mitjans de comunicació. La donació d’un vehicle adaptat n’ha estat l’excusa però han de ser presents constantment al dia a dia de la societat, perquè, com reclama Pilar Díez en nom de tots els usuaris i de la plantilla de l’EENSM, l’objectiu és «la plena integració», sense distincions.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT