PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Una trentena de participants en els tallers per a cuidadors

Les primeres sessions començaran els dies 18 i 19 de juny

Per JOSEP ROMERO

Una infermera obrint la porta del servei de Salut Mental a l’Hospital de Merixell a Escaldes-Engordany.
Una infermera obrint la porta del servei de Salut Mental a l’Hospital de Merixell a Escaldes-Engordany. | Tony Lara
Finalment 33 persones s’han inscrit en els tallers de formació per a cuidadors professionals, - com per exemple els que duen a terme el servei d’atenció domiciliària - , i l’altre per a familiars i cuidadors no professionals, organitzats per l’Associacions de Persones amb Discapacitats i la Fundació Crèdit Andorrà. 
 
En concret, les sessions que tindran llocs els dies 18 i 19 de juny a l’edifici del Crèdit Centre estan dirigides als professionals del SAD que treballen als comuns i a la Creu Roja i del SAAS-SAD. La segona el 15, 22 i 29 de juny s’adreça als familiars cuidadors no professionals. Totes dues tenen un caràcter gratuït. En la primera formació hi ha inscrites 23 persones i 10 en la segona.
 
La iniciativa s’emmarca en el programa ‘La salut al dia’ de la Fundació, una línia de treball centrada a oferir informació i formació a les persones afectades per malalties de gran impacte social i als seus familiars i cuidadors, amb la finalitat de millorar-los la qualitat de vida i oferir-los eines per fer front al dia a dia. 
 
Curs per titulats

Pel que fa a la formació dirigida als professionals amb titulació universitària en l’àmbit de la salut o social, organitzat per la Universitat d’Andorra, amb la col·laboració de la Fundació Crèdit Andorrà, el període de preinscripció i matriculació s’ampliat fins a la propera setmana. Els alumnes rebran una orientació teòrica i pràctica basada en l’intercanvi d’experiències i la interacció en la resolució d’exercicis.  
 
Millorar la comunicació i oferir recursos per afavorir les relacions i el dia a dia amb l’afectat i el seu entorn són dels objectius principals del curs. Segons el president de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitats, FAAD, Pere Valls, malgrat la bona voluntat «molts cuidadors no estan prou preparats per tractar als malalts el que fa necessari una formació específica», 

Malalties mentals 
 
La malaltia d’Alzheimer, la majoria de demències i d’altres patologies que produeixen algun tipus de deteriorament cognitiu, afecten la capacitat d’expressió i de comprensió de la persona que la pateix. 
 
Amb els primers símptomes i a mesura que la malaltia avança, sorgeixen dificultats per recordar, per parlar, d’expressió facial, per comunicar-se, ...Tot això produeix tant en la persona que pateix la malaltia com en els professionals, situacions que obliguen a adaptar-se als diferents canvis que comporta tot el procés. 
 
La no adaptació pot comportar situacions de retraïments o agressives per part de la persona afectada. Si els professionals i el seu entorn, són capaços de reconèixer una necessitat no coberta de la persona, podran donar un significat diferent a conductes d’agressivitat i de desinhibició sexual entre d’altres.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT