PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els funcionaris demanen que s’aturi la nova llei de pensions

La plataforma sindical enviarà una carta a totes les instàncies argumentant el desacord

Per ESTHER JOVER MARTIN

Els representants de la plataforma sindical de funcionaris es van reunir ahir a la tarda.
Els representants de la plataforma sindical de funcionaris es van reunir ahir a la tarda. | TONY LARA
«La llei no ha estat ni consensuada ni dialogada», clama el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubcah, contra la Llei de creació i de regulació del pla de pensions de la funció pública que va entrar en vigor dilluns passat. Els representants de la plataforma sindical del funcionariat van acordar ahir enviar una carta al Consell General, al Govern, a la secretaria d’Estat de Funció Pública i als grups parlamentaris per demanar que «s’aturi el procés mentre no es puguin fer les simulacions, perquè no sabem si hem d’aportar un 1%, un 2% o un 3% del sou al pla de pensions», va aclarir Ubach.

Els sindicats van rebre el 2 de juny –l’endemà que la llei de pensions entrés en vigor– una carta del secretari d’Estat de Funció Pública, Joan Blasi, en què se’ls adjunta el model de declaració que cada treballador ha de presentar a Funció Pública sobre l’aportació periòdica que vol fer al pla de pensions, i el detall dels membres de la comissió de seguiment que han de decidir on dipositar el pla de pensions perquè doni rendiments.

Els sindicats dels funcionaris critiquen que no poden decidir el percentatge a aportar mentre no sàpiguin quina pensió de jubilació els queda amb el sistema de cotització aplicat fins ara. «Els afiliats ens pregunten què han de fer i quant han de pagar. Pensem que és un sistema víctima de la improvisació, ho havien d’explicar als funcionaris. Teniu més informació vosaltres [els mitjans de comunicació] que nosaltres! Això demostra el menyspreu del Govern pels funcionaris. És una llei imposada pel Govern de DA. Visca la democràcia!», lamenta el representant sindical.

Un altre retret de la plataforma sindical és que no sap «on aniran els diners dels fons de pensions? Ja ho vam viure amb la mútua, ja tenim experiència en el tema», va insinuar Ubach. «No tenim cap confiança en el Govern ni en Martí, la confiança s’ha de guanyar i no amb la política d’aquí mano jo».

El portaveu del Govern, Jordi Cinca, va explicar ahir en la compareixença posterior al Consell de Ministres que les aportacions aniran a uns comptes bancaris que s’han obert provisionalment fins que la comissió de seguiment esculli les entitats dipositàries i gestores.

Per tot això, els sindicats enviaran en breu la carta i parlaran amb tots els grups parlamentaris. Dijous que ve, dia 11, hi ha sessió de preguntes al Consell General i potser algun grup de l’oposició preguntarà al Govern sobre la llei de pensions.

Ara bé, per aturar l’aplicació de la llei de pensions «estudiarem totes les possibilitats que tinguem», va aclarir el sindicalista, «i també ho denunciarem al primer funcionari que es jubili i se li apliqui el nou sistema de pensions», va advertir. «Això és una república bananera perquè encara que es digui que la llei no és retroactiva, ho és, perquè es canvien les regles del joc!». Ubach va argumentar que la llei no es comença a aplicar a partir d’ara als nous funcionaris sinó que afecta tothom, tots els empleats públics que porten anys cotitzant per a la seva jubilació.

50 HORES / D’altra banda, el Govern va acordar ahir que els representants sindicals dels cossos de l’Administració general continuïn disposant d’un màxim de 50 hores mensuals destinades a tasques de representació dels empleats, però, «en cas que en un mateix cos especial o al cos general existeixin diferents associacions representatives del personal, el crèdit horari de les 50 hores mensuals s’haurà de repartir entre elles, mentre que fins ara cada associació disposava del crèdit horari de 50 hores mensuals», va anunciar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca.

Per a Ubach, la nova mesura demostra que «intenten mermar la força sindical. Per a ells som un gra de pus. En lloc de legislar a favor del dret sindical ens posen pals a les rodes. Visca la democràcia!», va concloure.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT