PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Els delictes contra la integritat física i moral disminueixen un 37%

El ministre de Justícia i Interior es felicita per la davallada constant dels últims quatre anys

Per ESTHER JOVER MARTIN

El cap de Govern, el ministre de Justícia i Interior i el director de la Policia passen revista, ahir.
El cap de Govern, el ministre de Justícia i Interior i el director de la Policia passen revista, ahir. | TONY LARA
El nombre de delictes disminueix: la xifra de delinqüència segueix la tendència a la davallada dels últims anys. El director del Cos de la Policia, Jordi Moreno, va revelar ahir les dades que ho confirmen: durant l’any passat van caure un 37% els delictes contra la integritat física i moral; un 74%, contra l’honor, i el 10%, contra el patrimoni. Les contravencions penals contra les personeses van reduir un 4% i contra el patrimoni, un 25%. Moreno va destacar més dades: un 3% de disminució dels accidents de circulació amb ferits i danys materials, i un11,22% menys d’incidència de l’alcohol o de les drogues en aquests accidents de trànsit. Com a còmput global, la xifra d’infraccions penals (delictes i contravnecions penals) ha caigut en un any un 1,80%.

El cap dels agents atribueix la reducció generalitzada a que «la Policia ha treballat molt, els he vist amb molt d’interès tot i les circumstàncies. Amb tot, tothom hi està implicat, com la tasca de prevenció a les escoles». Moreno, però, va alertar que els delictes tecnològics i contra la salut pública han augmentat una mica. Ara «l’objectiu és mantenir i millorar la seguretat ciutadania el màxim que puguem», va concloure. El director va anunciar les dades durant l’acte de celebració de la Patrona del Cos de Policia, una festa en la qual va rebre la medalla d’or pels seus 30 anys de servei.

MENYS DELICTES, MÉS INTERVENCIONS / El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va acabar d’arrodonir les dades destacant la reducció dels índexs de criminalitat i el descens de la delinqüència dels últims anys:  «Des del 2011, el nombre d’infraccions penals comeses s’ha reduït en un 20%, i en un 29% en el cas de les infraccions contra el patrimoni, les denúncies interposades han baixat un 12% i els accidents de circulació han disminuït un 27%».

Amb tot, el ministre va aclarir que l’activitat policial ha estat més frenètica que mai: «les intervencions policials s’han incrementat un 24% i les detencions un 2%, emntre que els decomisos de droga han augmentat més del 200%». Un altra dada destacable és que el percentatge de sancions cobrades ha passat del 58% al 72%, «augmentant de manera significativa l’efecte dissuassiu de les intervencions policials».

Espot va valorar «el desplegament del model policial mixt dels últims quatre anys. No hem renunciat a la Policia de proximitat i hem destinat els recursos que tenim a les zones on ha fet més falta». «El desplegament del model no ens ha perjudicat, al contrari, la Policia cada cop és més present i efectiva i cada cop hi ha menys delictes i denúncies», va afegir. El ministre va argumentar que «en l’últim any s’ha augmentat significativament la presència de policies, tant uniformats com de paisà, a les sortides de les escoles, als concerts i als esdeveniments esportius, i hi ha més patrulles pedestres als eixos comercials», va concloure.

Durant el seu discurs, Espot també va recordar que és prioritari el desplegament dels reglaments de la Llei de la Policia, del 2004. «En breu tancarem un nou reglament d’accés i promoció i carrera professional dins del Cos de Policia; hem treballat el reglament que regula el funcionament del comitè mèdic; també el reglament que regula les divises i els distintius d’identificació i el de les recompenses i gratificacions i després abordarem els reglaments que regulen la formació i les especialitats».

LA REFORMA DE LES PENSIONS / El cap de Govern i comandament suprem del Cos de Policia, Toni Martí, també va dirigir unes paraules als agents reunits. Martí es va referir a l’entrada en vigor de la Llei de creació i regulació del pla de pensions de la funció pública, que enguany ha coincidit amb la celebració de la Patrona: «Una mesura que cap Govern no hauria volgut agafar. Una acció que segurament ha generat per a una gran part dels treballadors –i potser per a una majoria– un cert malestar. És per això que vull agrair el tarannà i l’actitud del conjunt del Cos de Policia en aquesta qüestió», va dir.

El debat de la nova normativa sobre les pensions dels agents ha enfrontat el Govern amb els sindicats olicials en els últims mesos.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT