PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els nous Fallaire Major i Menor ja es preparen per a Sant Joan

Sànchez i Garreta són els primers en trobar l’argolla de Fontargent

Per EL PERIÒDIC

Els nous Fallaire Major i Menor amb les argolles, acompanyats dels seus predecessors, ahir.
Els nous Fallaire Major i Menor amb les argolles, acompanyats dels seus predecessors, ahir. | Associació de Fallaires
Un any més, a les portes del mes de juny, l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella va organitzar ahir la recerca de l’argolla de Fontargent. Així, la Cremada 2015 ja té nou Fallaire Major, Santi Sànchez, i nou Fallaire Menor, Aleix Garreta. El dia 23 de juny a la tarda, coincidint amb l’arribada de la Flama del Canigó a la plaça del Consell General, els actuals Fallaire Major i Menor –Eduard Ordóñez i Alba Garreta respectivament– donaran el relleu als nous representants. 
 
L’activitat es va celebrar al fons de la Vall d’Incles a partir de les 10.00 hores i els candidats, amb els seus respectius equips, van participar en un joc de pistes que van organitzar els dos darrers Fallaires Majors, és a dir Ordóñez i Rafael de Haro, proclamat l’any 2013. L’equip, que seguint les pistes del joc va localitzar l’argolla de Fontargent amb el seu clau corresponent, va portar al seu candidat a situar-se com a Fallaire Major durant els proper 12 mesos. Paral·lelament i amb la mateixa metodologia de joc de pistes, també en infantils van escollir al Fallaire Menor. El Fallaire Major i el Fallaire Menor són els qui encapçalen la Cremada i van abillats un la capa vermella i l’altre amb la taronja. Això sí, mentre el més gran fa rodar foc, el petit ho farà amb boles de llum, les anomenades falles infantils. I és que l’any 2005, fruit de la necessitat d’integrar els fills dels fallaires a la festa, van decidir utilitzar aquesta alternativa per evitar problemes de seguretat. 
 
Aquesta activitat serveix per donar el tret de sortida a un mes de juny intents pels Fallaires d’Andorra la Vella, amb activitats com el taller de Falles de la Festa Major de Puial el proper dissabte 13 de juny o el taller de Falles Tradicionals el cap de setmana anterior a la cremada. A més, tot i que tradicionalment una falla és un tronc llarg i prim amb diverses peles de beç assecades i enfilades, actualment i d’acord amb els criteris de sostenibilitat, es fan amb paper reciclat.
 
A l’espera de la Unesco / Tot això quan falten només sis mesos i 13 dies per conèixer la resolució de la candidatura i saber si les falles de la capital són declarades patrimoni immaterial de la Humanitat declarat per la Unesco, el gran repte de l’Associació de Fallaires. Per aconseguir-ho formen part d’un projecte multinacional entre Andorra, França i Espanya, per tal d’ampliar les possibilitats de que la festa del foc del solstici d’estiu als Pirineus sigui considerada patrimoni de la humanitat. Són un total de 63 pobles –cadascun amb la seva mena de falles i les seves costums– que van començar a treballar durant el juny del 2013 i que el 28 de març de l’any passat van entregar la candidatura a París, a la seu de la Unesco.
 
L’Associació de Fallaire és una entitat creada fa només dos anys que té l’objectiu d’ensenyar, divulgar i preservar la tradició i que representa a totes aquelles persones que fan possible la festa de la cremada de falles de Sant Joan d’Andorra la Vella, que se celebra al centre històric de la capital des de la recuperació d’aquesta tradició l’any 1987. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT