PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

La Fundació Carreras es mou per als donants de medul·la d'Andorra

Les inscripcions al REDMO es podran fer en la campanya de sang

Per E. J. M.

Donació de sang en l’última campanya organitzada per la Creu Roja Andorrana.
Donació de sang en l’última campanya organitzada per la Creu Roja Andorrana. | EMILIO PRENAS
La Fundació Internacional Josep Carreras té inscrites al Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) 129 persones d’Andorra, segons consta en la memòria del 2014. Fins ara, però, cap d’elles ha estat requerida per a un transplantament. Què passarà quan a un d’aquests donants se li demani que faci efectiva la donació a un hospital de Barcelona? «Qui el cobreix des del punt de vista sanitari, per problemes secundaris, per accidents en el viatge de desplaçament? Ara per ara ningú!», lamenta el director de REDMO, el doctor Enric Carreras. Per això, des de la Fundació Carreras «fa temps que ens movem per resoldre el tema i, en aquest moment, hi ha una consulta als serveis jurídics del Servei Català de Salut per saber com s’ha d’afrontar la qüestió», ha explicat Carreras.

Resoldre els convenis de cobertura sanitària per als donants andorrans és el tema més urgent perquè la solució de la inscripció al REDMO des d’Andorra ja podria ser una realitat en la pròxima campanya de donacions de sang. Carreras ha explicat que es podria «aprofitar l’acord entre Andorra i Catalunya pel que fa a la captació de sang. Gràcies al conveni hi ha autobusos del Banc de Sang i Teixits (BST) captant donants de sang a Andorra que al mateix temps podrien fer el registre de possibles donants de medul·la». El director de REDMO ha afegit que «això ja està en marxa i molt probablement a la pròxima campanya del BST a Andorra ja es podrà fer».

El doctor ha recordat que a principis de la dècada dels 2000 es van començar a captar donants de medul·la òssia al Principat gràcies a un conveni entre el Govern, la Fundació Carreras, Crèdit Andorrà i alguns trasplantats andorrans. En aquella època es van registrar la majoria de donants que encara estan a la base de dades. L’acord, però, es va acabar «i les activitats de promoció-registre van minvar». A més, la burocratització hi va afegir més dificultats.

«Avui en dia, les mostres de sang de possibles donants no poden passar la frontera sense una documentació que ha de donar el Govern d’Espanya i, per fer-ho, s’ha de tenir abans un acord tribanda (Espanya-Catalunya-Andorra)», ha aclarit Carreras. Però, «fer un d’aquests convenis és una de les coses més complicades que mai he vist!», ha confessat el metge. Actualment, el tema es treu en totes les reunions que es fan a Madrid, però no hi ha avenços.

Carreras també ha recordat que per a les donacions de sang de cordó umbilical, que ja es poden realitzar des d’Andorra, es va haver de firmar un conveni amb el ministeri de Sanitat espanyol, el BST, la Fundació Carreras i el Servei Català de Salut, un acord per als qual es va tardar més de dos anys per tancar-lo.

El pròxim avenç serà amb les donacions de medul·la òssia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT