PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Entre la incertesa i la indignació

Mentre l’AREB no anuncia el destí de BPA, la plantilla i la clientela està ansiosa pel seu futur

Per E. J. M.

L’última concentració de treballadors i clients davant de la seu central de BPA.
L’última concentració de treballadors i clients davant de la seu central de BPA. | TONY LARA
Entre dimes y diretes –que diuen en castellà–, retrets, acusacions i insinuacions, hi ha unes 300 famílies que esperen neguitoses conèixer la solució final per a Banca Privada d’Andorra (BPA) i milers de clients que volen recuperar els diners dipositats a l’entitat, en la majoria dels casos de petits estalviadors. «Estem esperant que l’AREB ens digui si accepta reunir-se amb nosaltres», va comentar ahir Lluís Pérez, un dels portaveus de la plantilla de BPA.

De fet, l’Agència de Reestructuració i Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) té entre mans el destí de BPA i, en breu –tot i que els terminis cada vegada es van dilatant més en el temps–, ha d’anunciar quina és la solució per a l’entitat bancària i quines mesures s’han d’implementar. I la decisió, per tant, implicarà el futur dels 270 treballadors del banc i del retorn dels dipòsits dels clients.

Precisament, «incertesa» és el que està patint la clientela de BPA, que no sap quan podrà recuperar els diners dipositats. «El que em preocupa és si em demanen justificar l’origen dels diners perquè tinc un pla d’estalvis que, tot i no ser molt quantiós, és de fa molt de temps», explica una clienta de l’entitat intervinguda. «A més, els diners estan bloquejats des del mes de març i no sabem quant de temps s’allargarà la situació». «El que m’indigna són les mentides i que el procés s’hagi polititzat. Ja no tenen credibilitat», lamenta.

Amb tot, la testimoni confessa que ella no es troba en una situació límit però va explicar que quan va anar a fer cua al banc per retirar els 2.500 euros setmanals en efectiu autoritzats –del compte corrent, no de dipòsits– va veure casos extrems, «amb gent plorant i tot».

Per tant, mentre es debat a què es referia el senyor Smith (conseller de l’oficina econòmica de l’Ambaixada dels Estats Units a Espanya) quan va declarar que ja havien advertit al Principat d’irregularitats en el sistema financer, hi ha gent pendent del seu immediat futur laboral i del destí dels seus estalvis. El Govern insisteix en cada compareixença que la prioritat són la plantilla, la clientela i salvar el que es pugui de l’entitat bancària.
Mentre PricewaterhouseCoopers continua amb l’auditoria dels comptes oberts a BPA, paral·lelament, la justícia manté la investigació oberta ja que la ja famosa nota del FinCEN del 10 de març parlava de quatre casos de sospita de blanqueig de diners a través de l’entitat financera andorrana: el cas Petrov, l’operació Emperador, el càrtel de Sinaloa i Petróleos de Venezuela. De moment, no ha transcendit cap novetat en l’àmbit judicial i l’únic detingut per l’afer, el conseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, continua a la presó.

Molts dubtes i interrogants per resoldre que generen confusió i especulació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT