PUBLICITAT

TUIXENT

Les trementinaires tornen de visita a la vall de la Vansa i Tuixent

Avui se celebra la Dansa del Foc i la cremada de la foguera d’herbes remeieres

Per EL PERIÒDIC

Danses tradicionals en una edició anterior de la Fira i Festa de les Trementinaires, a Tuixent.
Danses tradicionals en una edició anterior de la Fira i Festa de les Trementinaires, a Tuixent. | EL PERIÒDIC
La vall de la Vansa i Tuixent celebren aquest cap de setmana la setzena edició de la Festa i Fira de les Trementinaires, l’esdeveniment que cada maig recorda les dones que havien fet de la recol·lecció d’herbes guaridores i l’elaboració de remeis tradicionals el seu ofici. La programació inclou més d’una vintena d’actes , entre els quals hi ha itineraris botànics, tallers, taules rodones, visites guiades, danses, música, espectacles infantils i presentacions literàries. La fira d’herbes remeieres i productes naturals omplirà Tuixent tota la jornada de diumenge.

Enguany el protagonisme serà per a una de les plantes remeieres més populars de Catalunya: el timó o farigola. A partir de les cinc de la tarda tindrà lloc una tertúlia sobre l’herba, que comptarà amb la participació de la biòloga i farmacèutica Astrid van Ginkel, el xef del restaurant Ca l’Amador de Josa de Cadí, Diego Alías, i la cuinera del restaurant El Molí de Fórnols, Beatriu Majoral. A continuació, es farà un tast guiat de productes elaborats amb timó. A més, Suzette Böringer, de l’herboristeria Cal Nogué d’Ossera, impartirà diumenge al matí un taller de xarops per a la tos elaborats amb timó i altres plantes indicades per a les afeccions del sistema respiratori.

FOGUERA / Un dels moments amb més simbolisme de la festa és la cremada de la foguera de plantes aromàtiques, que està precedida de la Dansa del Foc de Tuixent, creada i dirigida per Pep Lizandra, coordinador de l’apartat de música i dansa de la festa. La dansa, la foguera i la cantada popular comencen a les 22.30. La festa nocturna continua amb el concert-ball amb La Sonsoni, i Pep Lizandra de mestre de cerimònies.
Demà al matí, la Fira d’herbes remeieres i productes naturals comptarà amb la presència de 35 artesans, entre els que hi participaran tots els de la vall. Paral·lelament, s’aniran desenvolupant altres activitats, com l’espectacle infantil Contes de la mare ( a les onze del matí); el tradicional Ball de Llancers, amenitzat pel grup Torb, de vent de muntanya (a les dotze del migdia); la presentació dels llibres Les dones sàvies de la muntanya, de David Martí, que es prepara per seguir la ruta que feien les trementinaires (a les 12.30), i Vivències, contes i poesia, de Maria Minguell (a la una de la tarda); el concurs Tens un bon nas? (a les cinc de la tarda) i un concert de música tradicional del Pirineu (a les sis de la tarda).

Una de les cites del cap de setmana és el lliurament del premi Trementinaire d’Honor, que s’entrega aquesta tarda, a les 18.45, a l’Espai la Vansa, a Sorribes de la Vansa.
La Festa i Fira de les Trementinaires omple la Vall de la Vansa i Tuixent d’activitats durant tot el cap de setmana, una programació que permet conèixer les activitats tradicionals de muntanya i qui eren les trementinaires, les dones que elaboraven remeis amb les herbes del bosc. A més, el Museu de les Trementinaires ofereix visites guiades per descobrir l’equipament.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT