PUBLICITAT

Andorra la Vella

Férriz rodarà el seu primer llargmetratge a Andorra

Cultura reparteix 105.000 euros entre 40 projectes seleccionats

Per E.J.M.

L’actor, guionista i director, Isak Férriz, en la presentació d’‘El vigilant’.
L’actor, guionista i director, Isak Férriz, en la presentació d’‘El vigilant’. | ÀLEX LARA
Isak Férriz rodarà el seu primer llargmetratge, Pyrene, en terres andorranes. L’actor, director i guionista ha obtingut una subvenció de 18.000 euros del ministeri de Cultura, Joventut i Esports per al projecte. Els fons els destinarà a la preproducció de Pyrene, un projecte «que es rodarà a Andorra i que vol implicar i fer participar la gent del país, que se’l sentin seu», va explicar ahir Férriz. 
 
Pyrene és una pel·lícula escrita i dirigida per Férriz i es rodarà durant l’hivern, és a dir, entre finals del 2015 i principis del 2016. Entre l’elenc d’actors i actrius hi participaran Roger Casamajor i Ester Nadal, i el músic Lluís Cartes en compondrà la música, va avançar el director. Més endavant, Férriz presentarà personalment els detalls del projecte. Amb tot, el creador va revelar que Pyrene es basa en «la llegenda de la nimfa ibèrica que es va enamorar d’Hèrcules quan va creuar la Península Ibèrica». Després de passar la nit junts, ell va continuar el viatge i ells, desconsolada, va morir. La nimfa Pyrene va ser enterrada sota un munt de rocs, dels quals en va sorgir la serralada pirinenca. 
 
La llegenda, però, és l’excusa per parlar d’Andorra i dels Pirineus. «És el rerefons filosòfic, de fet, la pel·lícula és un drama disfressat de thriller», va aclarir Férriz.
 
MÉS PROJECTES / El de Férriz ha estat el projecte més ben dotat dels 40 que ha subvencionat el Govern. En total, s’han repartit 105.000 euros, la mateixa quantitat que l’any anterior. Cultura va rebre 58 propostes, de les quals 18 han estat descartades per no complir els criteris de la convocatòria de subvencions.
 
En el bloc de música i arts escèniques, els ajuts serviran per a l’edició del llibre-disc d’Hysteriofunk; per al El país dels nans cabuts, de Lluís Cartes; per a l’àlbum The exploited teens, de Joan Albert Casamajor, i per al projecte El cadàver exquisit, d’Eve Ariza i Gerard Miralles. 
 
En l’apartat d’arts plàstiques i visuals, a més del suport a Férriz, el Cineclub de les Valls també obté finançament per seguir programant films en versió original; Hèctor Mas, per rodar un documental sobre el seu avi, l’artista Sergi Mas; la creadora i una de les primeres representants andorranes a la Biennal de Venècia, Helena Guàrdia, podrà executar el projecte Una altra mirada és possible, i el jove realitzador Daniel Arellano obté una subvencióper rodar la segona temporada de la sitcom Art de garatge.
Quant a les activitats literàries i els projectes editorials, la revista Portella rep un ajut per editar el desè número, i les editorials Límits i Andorra per publicar diversos volums. L’editorial Andorra reeditarà el llibre La casa andorrana tradicional. L’escriptor Josep Dalleres Codina també ha rebut suport econòmic per publicar Els entrellats d’un consolat i El llarg caminar d’un home bo. 
 
FOLKLORE I PROMOCIÓ EXTERIOR / Les subvencions culturals també donen suport a la promoció exterior dels artistes andorrans. L’artista que ha rebut més ajuda és Ahmed Keshta, que obté un bon pessic per organitzar les seves exposicions a l’exterior. La productora Imminent Productions també rep ajuda per a les presentacions en festivals de la pel·lícula Nick, el primer llargmetratge 100% andorrà; Daniel Arellano, de nou, obté ajuda per al tour de l’espectacle multidisciplinar Clown Palace; la Colla Castellera d’Andorra ha rebut una subvenció per poder realitzar els seus desplaçaments a l’exterior per actuar en d’altres places castelleres, i la companyia de teatre An-danda-rà també obté subvenció per representar fora d’Andorra l’espectacle escènic Bruixes.
 
Finalment, Cultura també dóna suport a les entitats relacionades amb la cultura popular i tradicional. L’Associació de Fallaires d’Andorra ha rebut ajuts perquè pugui tenir la seva música tradicional i per organitzar la Trobada de fallaires dels Pirineus 2015, que enguany tindrà lloc al Principat. 
 
Les subvencions culturals aprovades ahir al Consell de Ministres són per realitzar els projectes durant el 2015. Els ajuts es distribueixen en cinc àrees: arts escèniques i música; projectes de creació, producció, exhibició i difusió en l’àmbit de les arts plàstiques i  visuals; activitats literàries i projectes editorials; projectes de divulgació cultural i activitats culturals relacionades amb la cultura en general popular i tradicional; i subvencions per a la promoció exterior dels artistes andorrans. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT