PUBLICITAT

LA SEU D'URGELL/ESCALDES-ENGORDANY

Batalla i Ordeig ofereixen a ERC un pacte per l’alcaldia de la Seu

L’última paraula la té el partit liderat per Francesc Viaplana, que prendrà una decisió en assemblea

Per JOSEP ROMERO/ESTHER JOVER

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla.
L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla. | TONY LARA
les eleccions municipals han configurat un nou escenari polític a la Seu d’Urgell en què els partits hauran d’arribar a pactes que permetin la governabilitat de l’ajuntament ja que els resultats de les candidatures encapçalades per Albert Batalla i Òscar Ordeig han estat molt igualats: CiU i Compomís x la Seu han obtingut 7 i 6 regidors, respectivament. La clau del futur consistori està en mans d’ERC, que ha sumat tres representants, dos més que la legislatura anterior. El seu cap de llista, Francesc Viaplana, va revelar ahir que totes dues formacions s’hi han adreçat perquè estan interessades en obrir un període de negociacions.

Viaplana va assegurar que encara és aviat per prendre decisions que, siguin les que siguin, «necessitaran del debat i de la reflexió prèvies en clau interna del partit i de manera assemblearia», tal com recullen els estatuts del partit republicà. En tot cas, el regidor va deixar clar que qualsevol possible acord es materialitzarà «en base al nostre programa electoral». Encara hi ha camí per recórrer ja que «el partit tot just ha començat», va afegir. Tots els escenaris resten oberts fins i tot aquells que plantegen «acords a nivell nacional amb CiU i governs locals formats per forces d’esquerra».

D’altra banda, l’alcaldable per Compromís per la Seu, Òscar Ordeig, va convidar tant ERC com la CUP «per conformar un ajuntament progressista», tot just després de conèixer-se els resultats electorals. Per a Ordeig, «la Seu ha votat canvi. Els partits progressistes tenen la majoria a l’ajuntament. S’ha produït un desgast de l’alcalde Batalla i de CiU, que perden vots i regidors».

La candidatura d’Ordeig conserva els sis regidors que ja tenia de la legislatura passada. Amb els tres d’ERC i el regidor que ha col·locat la CUP –Pau Lozano– en sumaria deu, majoria absoluta. Només que Compromís x la Seu i ERC pactessin ja tindrien la majoria absoluta al consistori urgellenc.

TRES PARTITS FORA / De les set opcions que han concorregut a les eleccions urgellenques, tres formacions s’han quedat fora de l’ajuntament, Entesa per la Seu, Partit Popular (PP) i Solidaritat per la Independència (SI). La d’Entesa era una candidatura formada, entre d’altres, per Iniciativa per Catalunya i Podem. El seu cap de llista, Antoni Vinyals, va assegurar que la derrota «ha de servir per iniciar un procés de reflexió per tal d’analitzar les causes de la davallada». Tradicionalment, ICV sempre havia mantingut un regidor a l’ajuntament urgellenc.

El mateix ha passat amb el PP, una altra de les víctimes dels resultats electorals. Com Iniciativa, el PP s’ha quedat, per primera vegada, sense ocupar cap seient en el plenari consistorial. L’alcaldable popular, Césareo Losada, va assumir en primera persona la responsabilitat del descens en nombre de vots afirmant que «dedueixo que  la nostra gent no ha anat a votar perquè no li va agradar la candidatura encapçalada per la meva persona». Tan sols per 20 vots, el PP no va obtenir cap representant.

Tot i que Losada va agrair el suport de la direcció del seu partit, que «fins i tot m’ha ofert encapçalar la direcció comarcal», va assegurar decepcionat que «a hores d’ara veig difícil poder continuar liderant el projecte amb què em vaig presentar a les eleccions».

L’altra candidatura que s’ha quedat sense representació ha estat la de SI, liderada per Marc Foix. SI es presentava per primera vegada a les eleccions municipals de la Seu. A través de les xarxes socials, Foix ha expressat que «ja sabia quan vaig acceptar l’oferta que era molt difícil aconseguir alguna cosa. Competir amb partits polítics amb molta experiència,diners i més infraestructura és difícil».

El candidat de SI ha felicitat la resta de partits i els ha demanat que «agafin alguna de les nostres propostes que són fruit del treball social a peu de carrer i que s’ha fet sense excloure ninguna classe social». «La gent de la Seu ha parlat i vol un canvi», ha conclòs.

Els nous ajuntaments sorgits del 24M es constituiran el dissabte 13 de juny, vint dies després de les eleccions municipals, quan se celebraran els plens en què seran triats els alcaldes de la pròxima legislatura. L’elecció serà en una sola votació i serà investit qui aconsegueixi la majoria absoluta de vots. Si ningú l’obté serà proclamat alcalde el regidor que encapçali la llista amb major nombre de vots en les eleccions –a la Seu, seria Albert Batalla– i, en cas d’empat, s’ha de resoldre per sorteig.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT