PUBLICITAT

En el primer semestre s'han tornat 170.000 dels impostos especials

  • Detectades dues infraccions per colorar gasoil en els 91 controls efectuats des de maig
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un agent duaner fa un control a un camió, a la duana Foto: ONA MORANTE

Des de l’aplicació de la llei d’impostos especials, aprovada el novembre del 2008 i que es va aplicar el febrer de l’any passat, s’han enregistrat a la duana 54 empreses que poden beneficiar-se de les devolucions d’aquests tributs especials. En el primer semestre de l’any s’han tornat 170.306 euros en aquest concepte de devolucions. Per altra banda, i segons marca aquesta mateixa llei modificada el maig passat, la Duana ha efectuat un total de 15 controls sobre la regulació de l’ús del gasoil colorat amb 91 extraccions, dels quals s’han detectat dues màquines que estaven utilitzant aquest tipus de gasoil en lloc del de locomoció. A cadascun d’aquests vehicles infractors se’ls ha imposat una sanció de 600 euros i la regularització del gasoil.

La llei d’impostos especials aprovada en el mateix context temporal que les mesures de reactivació econòmica, o anticrisi, van suposar una ajuda econòmica per a les 46 empreses que es van registrar l’any passat, en el què es van tornar un total de 245.534 euros. Un pagament que des de la Duana es fa de manera trimestral a aquelles empreses que estan registrades i presenten els seus tiquets de la compra del combustible. Aquest any, amb vuit empreses més, 54 en total, i 300 vehicles, s’han pagat ja més de 170.000 euros, la qual cosa significa que si va al mateix ritme es podria arribar a pagar 340.000 euros aproximadament.

Les empreses que es poden beneficiar d’aquest ajut (que substitueix el tercer tipus de gasoil que existeix a altres països que és més econòmic) són aquelles que disposin de vehicles de més de 7,5 tones o aquelles que tenen vehicles per al transport de persones. Aquestes empreses han de tenir la tarja del transport i l’ITV actualitzats, així com el certificat Euro 3 com a mínim. Una vegada donades d’alta es poden estalviar fins 25.000 litres per cada vehicle pagat a cinc cèntims (1.250 euros) o 14 cèntims si tenen un certificat superior com l’Euro 4, és a dir, els vehicles més nous.

FALTES QUE ESTALVIEN FINS 200 EUROS/Les màquines que han estat sancionades en aquests darrers mesos per utilitzar gasoil colorat com a carburant per a la combustió de motor i no gasoil de locomoció poden estalviar-se molts diners, si es té en compte que la diferència entre els dos gasoils suposa 22 cèntims per cada litre. Val a dir que les màquines que mouen la terra utilitzen un total de 800 litres cada tres dies, aproximadament, la qual cosa pot suposar un estalvi de més de 170 euros per dipòsit.

Cal recordar que els únics vehicles autoritzats a utilitzar el gasoil colorat com a carburant per a la combustió del motor són els tractors agrícoles, quan siguin utilitzats en activitats agrícoles i ramaderes ,i per a la combustió de motors de màquines trepitjaneu, quan siguin utilitzades per al condicionament i manteniment de les estacions d’esquí.



Per a més informació consulti l'edició en paper.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT