PUBLICITAT

Bregolat tanca l'etapa andorrana i marxa a la Xina

  • L'ambaixador espanyol afirma que «les relacions han avançat en la bona direcció»
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Bregolat anuncia als assistents la seva marxa com ambaixador a Andorra, ahir Foto: TONY LARA

Eugeni Bregolat, l’ambaixador d’Espanya a Andorra, va aprofitar el marc de la celebració de la festa nacional de l’Estat espanyol per anunciar el final de la seva etapa al Principat. L’ambaixador va explicar que marxa a la Xina, un país on ja ha exercit la representació espanyola en dues ocasions anteriors a la seva estada a Andorra.

Bregolat va assegurar que marxar al país xinès és «un privilegi», però les paraules positives que va tenir per a la nació asiàtica també les va tenir pel Principat. Segons l’ambaixador, «Andorra és un país diferent de qualsevol altre, aquí m’heu fet sentir com a casa». Bregolat va agrair el tracte rebut i va assegurar que en els seus cinc anys com ambaixador a Andorra les relacions han avançat en la bona direcció. «Les relacions entre països veïns sempre són complexes i de molta intensitat, però actualment són molt bones i amb tendència a la millora», va destacar Bregolat. D’altra banda, també va alabar el treball andorrà per integrar-se al marc de la UE.

Fent un resum del darrer any, l’ambaixador va destacar especialment la visita del cap de Govern a Madrid el passat mes de febrer, en què es va concretar l’acord d’intercanvi d’informació fiscal. També la visita a Espanya del Síndic general, Josep Dallerès, al mes de març.

Bregolat també va voler incloure, entre els punts més destacats de l’any que demostren l’efectivitat de les relacions entre els dos països, el conveni educatiu perquè els estudiants andorrans puguin accedir a la universitat espanyola a través de la Prova Oficial de Batxillerat, que es va realitzar per primera vegada el curs escolar passat. Finalment, també va esmentar el recent acord pel qual Andorra s’ha adherit al Tractat de Cooperació Transfronterera, fins ara entre Espanya i França.

SENSE SUBSTITUT / Bregolat tancarà definitivament la seva etapa com ambaixador espanyol a Andorra d’aquí unes setmanes, a l’espera que l’Estat espanyol decideixi qui ha de ser el seu substitut. De moment no hi ha cap nom sobre la taula ni s’han plantejat possibilitats, segons va assegurar Bregolat.

Pel que fa als motius de la seva marxa, i eliminant qualsevol indici de conflicte o de cansament acumulat, l’ambaixador va exposar dos motius. Per una banda, el seu amor pel país xinès, «hauria de pagar jo per anar-hi, i no que em paguessin», va afirmar, i per l’altra, el tancament d’un cicle: «Els períodes aproximats de treball a un país són de tres a cinc anys, i jo aquest gener n’hagués fet cinc», va exposar.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va assegurar que la marxa de Bregolat «és una pèrdua important» i va afegir que «ha estat un privilegi haver tingut un ambaixador que és veí nostre, que parla català i que té lligams amb el nostre país».

Tot i marxar d’Andorra, Bregolat no trenca definitivament les seves relacions amb el país. L’ambaixador va recordar que, amb l’adhesió d’Andorra al Tractat de Cooperació Transfronterera, quan el Principat no té ambaixada al país (com és el cas de Xina), les funcions d’aquesta les adquireix la d’Espanya i la de França. En aquest sentit Bregolat va instar als andorrans, polítics però també empresaris, a interessar-se econòmicament pel país xinès. «Animo a l’empresariat andorrà a mirar cap a la Xina, per allà hi passa el futur i també el present de l’economia mundial». Segons l’ambaixador, en els últims 30 anys i a partir del canvi del sistema econòmic xinès, s’ha produït un canvi de cicle i Europa ha deixat de ser «l’amo del món».



Per a més informació consulti l'edició en paper.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT