PUBLICITAT

Andorra la Vella

Màxima activitat pel Dia de la Diversitat Cultural i dels museus

Els centres del Principat obren gratis dissabte i diumenge

Per EL PERIÒDIC

Un moment del Dia de la Diversitat Cultural, celebrat aquest dissabte a Andorra la Vella.
Un moment del Dia de la Diversitat Cultural, celebrat aquest dissabte a Andorra la Vella. | ANA / J. D.
Durant tot el dia, el passat dissabte es va celebrar el Dia de la Diversitat Cultural. La jornada va començar a la capital del Principat amb una cercavila que va aplegar els participants, amb vestits, banderes i estendards dels seus països en un recorregut que va anar des de la plaça de la Rotonda a la plaça Guillemó. La cercavila la van animar les panderetes i gaites de Casa Galícia, però també la Gresca Gegantera d’Andorra la Vella, amb els seus gegants, Carlemany i Ermessenda. A l’arribada a la plaça de les arcades el cònsol major d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, va assegurar que «és fantàstic veure la integració que han arribat a tenir aquí tants països i cultures diferents i que sembla que sigui una sola».

Des de les 12 hores de dissabte es van poder visitar els estands explicatius i de venda de productes de les associacions culturals, com la d’Amics del Poble Sahrauí, les d’equatorians, filipins, veneçolans, argentins, peruans, o russos residents, el Club Penya Encarnada d’Andorra, la Creu Roja Andorrana, l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella o els International Singers.

Obertura gratïta de tots els museus / Els museus del Principat es van adherir durant tot el cap de setmana a l’esdeveniment, amb dues jornades de portes obertes. S’hi van afegir a la iniciativa el Museu de la Moto, el MW Museu de l’Electricitat. Casa Cristo, el Museu Nacional de l’Automòbil, Casa d’Areny-Plandolit, Museu Postal, Centre d’Interpretació de la Natura, Casa Rull, Farga Rossell, Centre d’Interpretació del Ferro, Andorra Romànica-Centre d’Interpretació del Romànic, Museu del Còmic, Casa de la Vall i el Museu del Tabac, del Perfum, CIAM i el CAEE.

Vessant pedagògic / La jornada de dissabte a la capital va tenir, a més, un important vessant pedagògic per fomentar el respecte a les diferents cultures i els drets humans. El joc dels Drets Humans de la Creu Roja, una proposta de voluntariat destinada als infants, se celebrava també durant tot el dissabte a la plaça Guillemó. En aquest sentit, Minguillón va insistir que la diversitat «és fantàstica per a una societat i un país i que hem de seguir en aquesta línia».

A banda de la conscienciació, però, la jornada es va viure com una festa, amb bona resposta de públic i bon temps, a la qual es van sumar els Castellers d’Andorra, amb pilars caminats i un castell de sis; la Casa Rússia, que va oferir concerts de cançons infantils populars i un ball de la dansa de Kalinka; el ball espanyol d’Alendoy Flamenco; els balls folklòrics de la Casa de Portugal; els cants i balls filipins; i altres exhibicions o exposicions de vestits tradicionals.

El cònsol major de la capital i la consellera de Cultura i Participació Ciutadana del Comú d’Andorra la Vella, Meritxell Rabadà, acompanyats per l’ambaixador espanyol, Manuel Montobbio, van aprofitar per fer una passejada i conèixer de primera mà la situació de les associacions que, segons va explicar el mateix a Minguillón a l’Agència ANA, «estan contentes». A més, algunes associacions de països americans van demanar al Comú poder col·laborar en els actes que s’organitzin amb motiu de la capitalitat de la cultura iberoamericana d’Andorra la Vella. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT