PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra té 129 inscrits al Registre de Donants de Medul·la Òssia

El REDMO també té comptabilitzades 45 extraccions de sang de cordó umbilical disponibles

Per ESTHER JOVER MARTIN

Nombre de donants disponibles a Andorra (l’última de la llista) i a l’Estat espanyol segons el balanç del 2014.
Nombre de donants disponibles a Andorra (l’última de la llista) i a l’Estat espanyol segons el balanç del 2014. | FUNDACIÓ JOSEP CARRERAS
La Fundació Internacional Josep Carreras va crear l’any 1991 el Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) que gestiona les inscripcions de donants voluntaris de medul·la òssia i la recerca de donants compatibles per als pacients espanyols. El donant, però, pot procedir de qualsevol país, de la mateixa manera que un pacient espanyol pot rebre un transplantament d’un donant, per exemple, australià. Les cèl·lules mare salven vides i no hi entenen de fronteres. Segons la memòria REDMO 2014, el registre conté les dades de 129 donants d’Andorra.
Al Principat no es poden realitzar donacions d’òrgans (en vida només la de la sang de cordó umbilical) ja que no es poden passar per la frontera. La burocràcia impedeix que els òrgans passin riu Runer avall. Tot i que hi ha hagut intents de gestionar la donació d’òrgans des d’Andorra, l’acord amb l’Estat espanyol no s’ha materialitzat.
 
Comitè de Bioètica / A principis del 2014, va entrar en funcionament el Comitè Nacional de Bioètica (CNB), format per una desena de persones amb competències en diferents disciplines (científica, filosòfica, jurídica, etcètera). La primera reunió, però, no va tenir lloc fins al mes de maig i un any després ni ha actuat ni pres cap decisió. Una de les qüestions que, precisament, podria tractar l’organisme seria la donació d’òrgans i podria desencallar converses i avançar un pas més.
 
Sang de cordó / Mentre la donació d’òrgans encara no és possible a Andorra, sí ho és la de sang del cordó umbilical. L’any passat, 308 dones gestants es van inscriure al programa de donació ja que, en haver de passar la frontera, les extraccions s’han de programar. 
 
Després de proves i cribatges, l’any passat es van poder enviar 126 mostres al Banc de Sang i Teixits (BST) de Catalunya, de les quals tan sols 32 van superar tots els tests de qualitat i van passar a ser criopreservades (congelades) i incloses en el REDMO. Segons la memòria de la Fundació Josep Carreras, l’any 2014 hi havia 45 unitats de sang de cordó disponibles procedents d’Andorra conservades al banc de Barcelona. Una donació procedent d’Andorra ja s’ha trasplantat a un pacient.
 
Cèl·lules / La Fundació Josep Carreras explica que moltes malalties són conseqüència d’una producció excessiva, insuficient o anòmala d’un determinat tipus de cèl·lules derivades de la cèl·lula mare. El trasplantament de medul·la òssia permet la seva curació al substituir les cèl·lules defectuoses per d’altres normals procedents d’un donant sa. Les cèl·lules mare es poden obtenir de la medul·la òssia, de la sang circulant i de la sang del cordó umbilical. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT