PUBLICITAT

ur

La Cerdanya reprèn les obres de l’escorxador transfronterer

Beneficiarà a uns 300 ramaders de banda i banda de la frontera

Per Josep Romero

Ur, França
Ur, França
El Consell Comarcal de Cerdanya i el Sindicat de l’Escorxador de Bourg-Madame han reprès les obres de l’escorxador transfronterer de Cerdanya ubicat a Ur (França). La instal·lació, finançada al 50% pels dos socis i amb ajuts europeus, tindrà un cost de cinc milions i mig d’euros. L’equipament va començar a construir-se l’any 2010 i ha patit diferents aturades per falta de diners.
Els treballs finalitzaran aquesta tardor i ja «s’hi podrà començar a sacrificar animals». El president del Consell Comarcal de Cerdanya, Ramon Moliner, afirma que «els problemes financers s’han solucionat».
Per la seva banda, el president de la comunitat de municipis Pirineu-Cerdanya, Jordi Armengol, va explicar que ja fa uns anys que es va veure la necessitat de comptar amb un escorxador nou a la Cerdanya. En aquest sentit, Armengol va destacar que «es tractarà d’una eina important i vital per als ramaders i carnissers, que permetrà donar més valor als productes del territori». Va justificar que es va triar Ur com a emplaçament per a l’equipament perquè és el centre de la Cerdanya, a mig camí entre la part de l’estat francès amb més ramaders i Puigcerdà, amb més carnisseries.

UNA NOVA SALA/L’escorxador sumarà una nova sala que no estava projectada per tal de poder especejar els animals a la mateixa instal.lació. Segons Moliner, serà un espai de desfer «perquè surtin ramaders que puguin engreixar, matar i comercialitzar els seu animals».
Un total de 300 ramaders i carnissers dels dos costats de la frontera es beneficiaran del nou escorxador, on es preveu que es processin unes cinc tones de carn a l’any.
De la seva banda,Laurent Leigue, alcalde d’Estavar i coordinador de l’escorxador per crear un SCIC (Societat Comercial d’Interès Col·lectiu) que gestionarà el futur escorxador d’Ur, va subratllar que matar en el nou escorxador comportarà un segell que «distingirà» el bestiar.
Leigue va afirmar que «matar tant a la vora de les explotacions permet oferir un millor producte «ja que el bestiar arriba en millor condicions a l’escorxador».
PUBLICITAT
PUBLICITAT