PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Primer debat entre els set alcaldables de la Seu

El model comercial per a la ciutat enfronta als diferents candidats

Per Josep Romero

Els candidats a l'alcaldia de La Seu, a la Sala la Immaculada
Els candidats a l'alcaldia de La Seu, a la Sala la Immaculada | RàdioSeu
Els caps de llista de les eleccions municipals de la Seu d’Urgell coincideixen en la necessitat de reactivar l’economia local, però plantegen diferents receptes per aconseguir-ho. Els set alcaldables van respondre a les preguntes de l’Associació d’Empresaris de l’Alt Urgell, el divendres passat, en un acte que va omplir de gom a gom la Sala de la Immaculada.
L’AEAU va plantejar tres grans preguntes: el model econòmic, el foment de l’activitat empresarial i el model comercial. En la primera qüestió, l’entitat va recordar als candidats el factor de la proximitat amb Andorra i l’objectiu que l’Alt Urgell sigui «més independent econòmicament i generi riquesa per ella sola». Els partits van coincidir en la necessitat d’aprofitar millor els recursos propis i singulars existents a la comarca, com ara el medi forestal i els productes alimentaris de qualitat.
També van apostar per seguir fomentant l’emprenedoria i aprofitar el caràcter fronterer de la ciutat en comptes de veure’l com un problema. Les formacions d’esquerres hi van afegir la reivindicació que es potenciï una economia pensada per a les persones.
En segon lloc, l’AEAU va demanar als candidats que proposessin cinc mesures concretes per fomentar l’activitat empresarial.
 Van sortir propostes com ara augmentar els salaris perquè hi hagi més consum, inversió en obra pública a càrrec d’empreses locals, millorar la imatge del centre històric, més ajuts als autònoms, més sòl industrial per atraure empreses amb seu a Andorra, combatre l’intrusisme, bonificar impostos municipals, crear una identitat turística diferenciada o bé noves millores en carreteres i transport.
COMERÇ/La qüestió que va generar més debat va ser la implantació d’un nou centre comercial i les repercussions que pot tenir en el comerç.
Albert Batalla (CiU), Cesáreo Losada (PP) i Marc Foix (SI) van apostar per seguir potenciant el comerç local però, alhora, aprofitar els efectes positius que pot tenir el nou supermercat perquè més visitants facin parada a la Seu, en comptes de passar-ne de llarg, i també perquè es quedin a la ciutat veïns que ara van a comprar a grans superfícies d’Andorra.
De la seva banda, Òscar Ordeig (Compromís per la Seu), Francesc Viaplana (ERC) i Antoni Viñals (Entesa Catalana per la Seu) van qüestionar les facilitats que s’ha donat a Mercadona per instal·lar-se a la ciutat i van augurar que el nou centre perjudicarà el petit comerç.
Pau Lozano (CUP) hi va afegir el rebuig al model econòmic de grans superfícies perquè fa competència deslleial a les botigues i afavoreix les desigualtats.
PUBLICITAT
PUBLICITAT