PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

100 anys en 1.000 imatges

L’historiador Climent Miró presenta el recull gràfic complet de la Seu entre 1879 i 1974

Per IMAR MARTÍNEZ

Climent Miró (centre) durant la presentació dels fascicles.
Climent Miró (centre) durant la presentació dels fascicles. | Ràdio Seu
Els fascicles que comprenen la història en imatges de la Seu d’Urgell entre 1879 i 1974 ja es poden trobar tots junts en un sol llibre. Un any de col·lecció, setmana rere setmana, que resumeixen gairebé 100 anys d’història. El principal responsable de fer possible aquest petit tresor és l’historiador Climent Miró, amb el suport de l’editorial Efadós, especialitzada en la publicació de llibres sobre la història gràfica de diferents pobles, barris i ciutats de Catalunya. 
 
Durant un any i mig Miró ha regirat la capital urgellenca en busca de fotografies, instants del passat que expliquen el present, relíquies familiars. En total l’historiador va recopil·lar 3.301 imatges «del fons comarcal de l’Alt Urgell, de l’Ajuntament de la Seu i, sobretot, de particulars». Per tant un projecte que la població ha acabat fent seu, de tots, cedint fotografies pel record.
 
Tal i com explica Miró, «totes les imatges han sigut documentades, les que apareixen publicades al llibre i les que no». I és que del total el llibre en recull prop d’un miler. Totes elles datades i amb tota la informació que l’historiador ha aconseguit acumular. A més, encara que en un principi no era una de les condicions de l’editorial, Miró va voler posar noms i cognoms a les persones que apareixien a les fotografies. Això sí, no va ser fàcil i en alguns casos impossible, «sobretot en les fotografies de principis del segle XX perquè havia d’anar a buscar als fills o als néts». L’autor afirma que «entre els un i els altres he pogut confeccionar un mapa de qui eren els que sortien». Per tant és molt important en l’obra el component humà. A més, Miró reconeix que tot i que «el segle XX va ser el segle de les imatges» no hi havia un número important de publicacions a l’Alt Urgell i per això ha hagut de remenar també en nombroses «documents primaris com actes municipals, matrícules o censos». 
 
Miró va comptar en tot moment amb un consell assessor amb el que es reunien un cop cada dos mesos per preparar els capítols. Cadascun d’aquests capítols compta amb una introducció on s’explica el procés de recerca. Les imatges digitalitzades que no han estat publicades –però que també compten amb la seva descripció– es guardaran al fons de l’editorial i a l’Arxiu Municipal gràcies al conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de la Seu.
 
Demà es farà la presentació de L’Abans: Recull gràfic de la Seu d’Urgell (1879-1974) a la sala la Immaculada de la capital alturgellenca a partir de les 20.30 hores. Miró estarà acompanyat de l’alcalde, Albert Batalla; el director de l’editoiral Efadós, Jaume Campderrós; el prologuista del llibre, Carles Gascón; el director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, Julio Quílez; i de l’arxiver municipal de la Seu, Lluís Obiols. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT