PUBLICITAT

La UE vol un marc institucional comú amb els tres petits Estats

El ministre Saboya compareixerà la setmana que ve a la comissió de política exterior

Reunió de la delegació andorrana que negocia l’Acord d’associació amb la Unió Europea.
Reunió de la delegació andorrana que negocia l’Acord d’associació amb la Unió Europea. | SFGA
Les negociacions amb la Unió Europea (UE) per pactar un acord d’associació van prenen forma. Una delegació andorrana va assistir ahir a Brussel·les a una de les trobades en què s’ha marcat un calenadri de treball i en què els representants de la UE van destacar que volen que «el marc institucional sigui comú als tres petits Estats: Andorra, San Marino i Mònaco», segons va explicar ahir des de Brussel·les l’ambaixadora i cap de missió a la UE, Eva Descarrega.

«Ens hem de coordinar amb Mònaco i San Marino», va matisar Descarrega, «i tenim temps fins al 22 de juny per elaborar una posició andorrana i amb els altres països perquè ha de ser un marc únic». Les delegacions van acordar ahir que la pròxima reunió serà el 22 de juny a Brussel·les. «Necessitem temps perquè es tracta de tres estats, no són converses bilaterals».

La cap de la delegació va insistir que les negociacions tenen dues parts: una institucional, que serà comuna als tres països que volen l’Acord d’associació, i una altra sobre les especificitats de cada país, que consistirà en negociacions sectorials, com la lliure circulació de béns i persones. Descarrega va dir que la primera part es pot desenvolupar fins a la tardor, amb un acord provisional «que es podrà modificar». Paral·lelament, després de l’estiu, també es poden engegar les converses particulars.

Descarrega va viatjar a Brussel·les acompanyada de la seva successora en el càrrec, Maria Ubach; els representants dels serveis dels coprínceps episcopal i francès, Concepció Garcia i Pascal Escande, respectivament; la directora d’Afers Bilaterals i Consulars, Cristina Mota; la tècnica encarregada dels temes de la UE al ministeri d’Afers Exteriors, Elisabet Fiñana, i els experts Marc Maresceau i Paul Demaret.

La delegació andorrana es va reunir amb el negociador adjunt del Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE), Gianluca Grippa, i amb els membres de les delegacions del Principat de Mònaco i de la República de San Marino.

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, es va quedar a Andorra, des d’on va recordar ahir que les negociacions amb la UE són «una oportunitat per accedir al mercat interior», mantenint les «especificitats d’Andorra». Saboya va anunciar que la setmana que ve compareixerà a la comissió legislativa de política exterior per detallar el procés. La comissió legislativa ha d’aprovar avui la demanda de compareixença del ministre Saboya.

El SEAE va presentar a les tres delegacions una proposta de calendari de treball per als pròxims mesos i va destacar l’objectiu del futur acord d’ampliar el mercat interior (quatrellibertats, polítiques horitzontals i regles comunes) als tres petits estats. També els va comunicar una proposta d’estructura del futur acord d’associació inspirada en l’acord de l’Espai Econòmic Europeu i en els principis fonamentals dels articles 2 i 8 del Tractat de la Unió Europea sobre els valors comuns de la UE i les relacions de bon veïnatge, a més de la declaració número 3 relativa a les relacions específiques de proximitat amb els estats de petita dimensió territorial.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT