PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

L’especulació segueix

Tot i l’aturada de venda d’euros andorrans per via telemàtica, l’oferta a l’alça de la moneda continua a les pàgines d’internet

Per E. J. M.

Euros andorrans en venda per internet, a la pàgina d’eBay.
Euros andorrans en venda per internet, a la pàgina d’eBay. | Ebay
Per aturar la picaresca, el Govern va aturar fa uns dies la venda oficial de lots d’euros per via telemàtica mitjançant la pàgina web www.euros.ad. Els lots només es poden aconseguir pagant-los i recollint-los personalment al Servei de Tràmits de l’edifici del Govern. La presentació senzilla, amb una moneda de cada, té el valor nominal (3,88 euros) i en correspon un a cada resident (uns 70.540). Dels lots commemoratius, a un preu de 24 euros, se n’han posat 70.000 a la venda al Servei d’Emissions i a les Filatèlies i Numismàtiques autoritzades. La venda d’euros andorrans ha provocat un negoci que no s’atura. Potser ara que ens comencen a caure a les mans euros andorrans en recollir el canvi de la compra la febre per la divisa del Principat baixarà de temperatura.

Amb tot, per internet es venen lots d’euros a preus astronòmics. A la pàgina web eBay l’oferta més cara és la de 150 lots de sis monedes (de 2 euros, 1 euro, 0,50 euro,  0,20 euros, 0,10 euros i 0,05 euros) sense circular a un preu de 2.950 euros, quan el preu real és de 577,50 euros. El benefici per al venedor és, per tant, de 2.372,50 euros. Una altra oferta amb un diferencial enorme és la d’un centenar de lots de sis monedes que a cost real valen 385 euros i es venen per 1.475 euros.  

Els exemples no s’acaben. Hi ha gent que ja ofereix els seus lots mitjançant els perfils de les xarxes socials i d’altres que venen rotllos sencers de monedes com, per exemple, una bossa amb cent peces de 0,50 euros per 125 euros. La mitjana de preu dels lots que els particulars venen per internet és de 100 euros.

El procés comença per un veí andorrà que compra el lot que li correspon i poc després el ven a un preu superior. El comprador acostuma a ser algú que vol fer negoci amb els euros i pretén vendre’ls a preus molt més elevats a col·leccionistes i numismàtics d’arreu, i, fins i tot, hi ha anuncis que s’ofereixen a comprar euros andorrans a mansalva.

HISTORIAL I DISSENY / Andorra mai havia tingut moneda pròpia; de fet, fins a l’entrada en vigor de l’euro utilitzava tant la pesseta espanyola com el franc francès, que van ser substituïts definitivament l’1 de gener del 2002. Segons l’Acord monetari firmat entre el Principat i la Unió Europea el 30 de juny del 2011, Andorra té dret a emetre anualment una quantitat de monedes d’euros: el 2014 es van encunyar euros andorrans per un valor de 2,5 milions d’euros.

El març del 2013, el ministeri de Cultura va anunciar un concurs nacional per al disseny de la cara nacional dels euros, amb l’objectiu de difondre una imatge representativa de la cultura, la història, l’art, la natura, la idiosincràsia i les institucions d’Andorra. Per a la moneda de 2 euros es va escollir l’escut andorrà; per a l’euro, el disseny triat va ser la Casa de la Vall; a les monedes de 50, 20 i 10 cèntims d’euro hi ha gravada la imatge de l’església romànica de Santa Coloma, i, finalment, les peces de 5, 2 i 1 cèntims d’euro s’il·lustren amb un isard i un trencalòs.

Andorra és l’únic país que ha encunyat euros amb quatre dissenys diferents, fet que els aporta un especial valor afegit i un dels motius que ha generat l’especulació amb la moneda. No hi ha oferta sense demanda, i les monedes valdran el que un comprador estigui disposat a pagar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT