PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Nova dosi de protecció antigènica per als joves de 12 i 15 anys

La campanya protegeix contra la diftèria, el tètanus, la tos ferina i la meningitis

Per E. J. M.

Calendari de vacunacions d’infants i adolescents.
Calendari de vacunacions d’infants i adolescents. | Govern
L’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut ha engegat noves accions per al curs 2014-2015: una campanya de vacunació de la MCC (antmeningocòccica conjugada C, és a dir, la meningitis) per als estudiants de segon de tercer cicle de primera ensenyança de l’escola andorrana i els cursos equivalents dels altres sistemes educatius (12 anys), i una altra campanya de vacunació de la dTpa (diftèria, tètanus, pertussis acel·lular de l’adult, és a dir, tos ferina) a l’últim curs de segona ensenyança dels tres sistemes educatius (15 anys).

El Consell Assessor de la Patologia Infecciosa (CAPI) tracta sobre els problemes de patologies infeccioses, per exemple, en el cas de sospita d’ebola que hi va haver l’octubre passat. El CAPI també s’encarrega de determinar el pla de vacunacions, l’última actualització del qual es va decretar el desembre del 2013. El CAPI el formen membres permanents i consultius segons el tema que s’hagi de tractar com, per exemple, pediatres a l’hora d’establir el calendari de vacunació infantil.

En l’última revisió es va incloure la vacuna contra el VPH (el virus del papil·loma humà, que pot provocar càncer d’úter i que es transmet per via genital) a totes les nenes de 12 anys. Enguany també s’han engegat les campanyes de vacunació dels estudiants de 12 anys (nois i noies) amb una dosi de recordatori contra la meningitis ja que de nadons la van rebre als 4 i 15 mesos de vida. La campanya també inclou una càrrega antigènica de recordatori contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina per a tots els joves de 15 anys, una vacuna que ja havien rebut als 2, 4, 6 i 15 mesos de vida i als 5 anys.

El CAPI decideix quines vacunes són obligatòries i n’ajusta les dosis i l’edat de subministrament. Per exemple, la vacuna de la triple vírica (xarampió, rubèola, galteres) se subministrava en dues dosis a l’any i als cinc anys, i actualment s’injecta a l’any i als tres anys de vida. Cada país té el seu pla de vacunacions i hi ha diferències: per exemple, a Andorra la vacuna de la tos ferina se subministra als nadons i després també als nens de 5 anys i als adolescents de 15 (que correspon a la campanya actual de vacunacions a les escoles).

Les vacunes infantils, que se subministren gratuïtament als Centres d’Atenció Primària –amb recepta mèdica– o a les consultes de pediatria protegeixen contra l’hepatitis B; la diftèria, el tètanus i la tos ferina; la poliomelitis; l’otitis, la pneumònia i la meningitis; el xarampió, la rubèola i les galteres, i el VPH en el cas de les nenes.

El calendari de vacunacions recorda les dosis als progenitors.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT