PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els pares espanyols compren la vacuna de la varicel·la a Andorra

El diferencial de preus empeny els progenitors a adquirir aquí la protecció contra el pneumococ i el rotavirus

Per ESTHER JOVER MARTIN

Pàgina d’una farmàcia andorrana en què es venen en línia medicaments, entre ells les vacunes per a nadons.
Pàgina d’una farmàcia andorrana en què es venen en línia medicaments, entre ells les vacunes per a nadons. | www.tufarmaciavirtual.com
El ministeri de Salut espanyol va prohibir el juny de l’any passat la venda de la vacuna de la varicel·la a les farmàcies del territori ja que el seu ús és estrictament hospitalari. L’Associació de Pediatria Espanyola, però, recomana el subministrament de l’antígen i molts pares s’han vist abocats a comprar-lo fora de les fronteres espanyoles, com a Andorra, França o Portugal.

Les farmàcies andorranes venen sovint –amb recepta mèdica– la vacuna Varivax o Varilrix a pares espanyols que volen subministrar-la als seus fills per protegir-los contra la malaltia vírica, una infecció molt freqüent que sol afectar la canalla d’entre 2 i 8 anys. En general no és de gravetat però, en alguns casos, pot provocar complicacions als nens. Quan es contagia un adult l’afectació és més greu.

Els pediatres espanyols recomanen la vacuna de la varicel·la i si els pares l’aconsegueixen els centres de salut la injecten als nens. És el cas de Patxi, de València, que va moure fils per aconseguir les dosis a Andorra i que un conegut els les portaria en una nevera. Finalment, Patxi va aconseguir la vacuna a Navarra, on té família, i on fins fa poc encara es podia trobar a les farmàcies. «No entenc perquè no la deixen vendre si els metges la recomanen. ¿I si algun nen de l’escola bressol no està vacunat i es genera una pedièmia?, reflexionava ahir des de València.

Les vacunes més demanades a les farmàcies andorranes són la de la varicel·la i les que protegeixen contra el pneumococ (Prevenar) i contra el rotavirus (Rotateq). «I una que es comença a demanar cada vegada més és la Bexsero, de la menigitis», van explicar ahir en una farmàcia d’Escaldes-Engordany.

Les farmàcies andorranes venen les vacunes amb recepta mèdica «perquè nosaltres sí podem proveir vacunes d’origen espanyol i francès», va aclarir la cap de l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal. Les vacunes infantils, a Andorra, se subministren gratuïtament i si algú en vol una de recomanada –per exemple, la de la varicel·la o la de la grip per a un grup no considerat de risc– es pot comprar –sempre amb recepta mèdica– i la CASS en cobreix el percentatge corresponent.

A Espanya, però, la Seguretat Social no cobreix res de les vacunes Prevenar i Rotateq i, tot i que aquests sí es poden comprar a les farmàcies espanyoles, molts pares opten per adquirir-les a Andorra perquè la diferència de preus és molt important. L’Eva, de València, explica que «la Seguretat Social et cobreix tres dosis de Prevenart però el pediatra te’n recomana quatre, i la Rotateq, que no s’inclou en el calendari de vacunes, me la va recomanar el pediatra». «No som pares histèrics, ens ho va recomanar el metge de la sanitat pública», aclareix mostrant el paper del metge. Per tant, l’Eva va comprar les vacunes a Andorra, amb recepta mèdica, que van ser traslladades a València en una nevera ja que si es trenca la cadena del fred ja no són útils.

La diferència de preus és, a més, un motiu justificat a l’hora de buscar les vacunes a Andorra. Eva detalla que la quarta dosi de Prevenar val, a Espanya, 76,34 euros, i les tres de Rotateq, 69,50 cadascuna. Per tant, el que a Espanya li hauria costat uns 285 euros, a Andorra li va valdre uns 190 euros.

Algunes farmàcies andorranes també venen les vacunes i altres medicaments en línia, amb un sobrecost per l’enviament mitjançant una empresa de transport, i les entreguen als seus clients internacionals en una nevera.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT