PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Projecte de creació d’un centre de rehabilitació per a adolescents

La iniciativa pretén la reintegració de joves que no poden seguir una escolarització normal a les aules

Per JOSEP ROMERO

Una infermera davant la porta de la Unitat d’Hospitalització del Servei de Salut Mental de l’Hospital de Nostra Senyora de Meritxell
Una infermera davant la porta de la Unitat d’Hospitalització del Servei de Salut Mental de l’Hospital de Nostra Senyora de Meritxell | Tony Lara
El Servei de Salut Mental de l’Hospital de Nostra Senyora de Meritxell té entre els seus projectes futurs la creació d’un centre específic que permeti la rehabilitació de joves adolescents d’entre 13 i 17 anys afectats per algun tipus de trastorn mental. De la iniciativa se’n podrien beneficiar aquells nois i noies que per diversos motius no estan escolaritzats o bé no poden estar a les aules amb normalitat. 
 
La cap de Servei de Salut Mental, Gemma García, va explicar que tot i que la seva posada en marxa encara té un bon camí per recórrer, ja s’han establert els primers contactes amb els ministeris d’educació i salut i benestar per tal que pugui ser una realitat durant aquest any. La iniciativa, com un recurs sociosanitari més de caràcter públic, busca un treball interdisciplinar en el que estaran implicats psiquiatres, psicòlegs, infermers i treballadors socials.  
 
L’objectiu del programa és «incidir preferentment en l’orientació laboral i, en d’altres casos, en la formació per aconseguir que els joves tornin a reintegrar-se de nou a la societat», va indicar García. Per tal de fer-ho una realitat el centre es dotarà de recursos mixtos de personal procedents del mateix hospital i de fora del centre. De moment, no s’ha  parlat de diners tot i que d’entrada no es preveu que la seva posada en marxa suposi un gran dispendi econòmic.

Prioritats 

La nova cap del Servei de Salut Mental, Gemma García, que es va incorporar el mes de març procedent de l’hospital del Parc Taulí de Sabadell, s’ha fixat com una de les seves prioritats aconseguir reduir el nombre de trasllats de malalts greus fora del país. Actualment hi ha 12 adolescents derivats de Meritxell que segueixen tractament en el centre lleidatà d’Almacelles. Per a García es tracta d’una preocupació compartida amb els familiars i les diverses associacions que apleguen als col·lectius. La  línia de treball a seguir és «millorar la coordinació amb la primària i millorar al mateix temps la vinculació dels malats greus, és a dir, evitant que aquests se’n perdin».
 
Es tractaria de fer un seguiment més específic d’aquests pacients amb intervencions multidisciplinars dels diferents professionals implicats. Al respecte va afegir que «hem de procurar que el grup de malats greus no se’n desvinculin i així evitarem que les complicacions siguin les mínimes possibles», el que permetria no tenir que enviar-los fora del país, «tot i que això no vol dir que excepcionalment no haguem de fer-ho en algun cas». 
 
A nivell intern també es busca que el malalt «passi el mínim de dies ingressat en l’hospital i segueixi el tractament en el centre de dia». 

Llistes d'espera 
 
Actualment mentre  no hi ha llistes d’espera pel que fa a l’hospital de dia si que hi ha dos mesos d’espera aproximadament per poder-se  visitar en consultes externes. Una realitat que la nova responsable del Servei Mental s’ha proposat reduir malgrat que «no és molt de temps però si que ho és per les persones i famílies que es troben angoixades».  Cal tenir en compte que l’any passat unes 7.000 persones varen ser visitades per algun dels professionals. 
 
La reducció de les llistes d’espera ha d’anar acompanyada d’un augment de la plantilla que actualment està formada per 5 psiquiatres i 5 psicòlegs. García va anunciar que  hores d’ara està acabant d’enllestir un mapa de recursos donat que «les necessitats s’han incrementat». Ara mateix hi ha demanda de professionals en la salut mental des del centre sociosanitari del Cedre, passant per l’Escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, el centre penitenciari de la Comella o la mateixa Batllia. 
 
En les properes setmanes se’n coneixeran els detalls per «confeccionar una plantilla adequada a les necessitats de la població». Per a García «si no augmenten els recursos residencials i terciaris no ho farem bé». La ministra de Salut, Rosa Ferrer, tindrà la darrera paraula.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT