PUBLICITAT

La clientela de BPA aclareix l’origen dels seus diners

Jordi Cinca explica a De Guindos les passes del procediment obert

Un client de BPA davant d’un caixer de l’entitat bancària.
Un client de BPA davant d’un caixer de l’entitat bancària. | TONY LARA
La clientela de Banca Privada d’Andorra (BPA) que ha estat cridada per declarar els seus comptes ja ha iniciat la ronda d’explicacions. Uns 600 titulars de comptes i dipòsits de BPA, escollits a l’atzar, han estat requerits per donar la cara davant els auditors de l’entitat bancària i demostrar que el seu capital prové d’orígens lícits.

Un client de BPA que ja ha anat a les oficines va explicar a EL PERIODIC que ahir es va reunir amb la seva gestora habitual i una auditora de l’entitat bancària en un despatx i va explicar qui és, on treballa, els ingressos anuals, a què destina els diners i se’l va requerir per aclarir els moviments més destacats del seu compte. La crida a la clientela de BPA és individual, i les 600 persones convocades a justificar els seus diners ho han de fer personalment a la seu central de BPA (moltes viuen a l’estranger, fins i tot a Amèrica, i la maniobra serà difícil de completar).

PLATAFORMA D’AFECTATS / A banda de la mobilització dels 270 empleats de BPA, la clientela també s’està movent. Ja hi ha grups de clients que s’han mogut per presentar una demanda col·lectiva contra la intervenció del banc i el bloqueig dels seus diners, però ara també estan promovent la creació d’una plataforma d’afectats.

A la xarxa social Facebook s’ha obert el perfil Afectatsbpa Afectats en què s’explica que per contactar amb la plataforma es pot escriure a l’adreça electrònica [email protected]. A més, també s’hi difon els fulls mitjançants els quals els clients es poden adherir a la plataforma. En aquests formularis es demana al client que s’identifiqui amb les seves dades personals i que autoritzi les advocades Anna Solé i Gemma Martínez «per a que en el seu nom i representació, i en tant que membre de la dita plataforma, compareguin davant d’organismes públics i/o oficials, o privats, en la seva condició de client afectat per la intervenció i bloqueig de l’entitat BPA».

D’altra banda, el moviment virtual de suport als treballadors i afectats per BPA ja suma 2.420 seguidors. En aquest perfil es comenta l’actualitat sobre el cas BPA, tant les informacions que es publiquen en els mitjans de comunicació andorrans com tot allò que es difon a l’estranger.

TROBADA AMB DE GUINDOS / D’altra banda, el diari Cinco Días va publicar ahir que «Andorra cerca comprador estranger per a BPA». Segons el mitjà de comunicació espanyol, especialitzat en economia i finances, «Andorra espera que un comprador estranger ajudi a oxigenar el seu hermètic sector financer» i a «recuperar la confiança en el conjunt del sector financer del país».

De fet, el ministre de Finances, Jordi Cinca, es va reunir dimarts a Madrid amb el titular d’Economia, Luis de Guindos. Cinca va desmentir ahir que la reunió fos per parlar de la presumpta compra de BPA per part d’un banc espanyol. El titular de Finances va comentar que va explicar a De Guindos quins són els passos que s’estan seguint amb BPA després de la constitució de l’Agència Estatal de Reestructuració i Resolució d’Entitats Bancàries (ARREB).
El Govern ha encarregat a la consultora PricewatershouseCoopers (PwC) l’anàlisi de la cartera de BPA per començar a identificar, el més aviat possible, els actius tòxics i aïllar els bons en el banc pont. Precisament, per això s’han cridat 600 clients de BPA, per comprovar que són diners nets i no contaminats.

PENSIONS DE BANCO MADRID / La Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions d’Espanya ha substituït la mutua de Banco Madrid a favor de Santander Securities Services, el negoci de custòdia del grup d’Ana Patricia Botín. L’operació permetrà desbloquejar els gairebé 50 milions d’euros en plans de pensions que van quedar congelats quan es va anunciar el procés de liquidació de Banco Madrid, la filial espanyola de BPA.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT