PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Programa per detectar malalties mentals entre els estudiants

L’increment de les conductes inadequades provenen més de problemes socials i menys de patologies

Per JOSEP ROMERO

La unitat d’hospitalització del Servei de Salut Mental de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
La unitat d’hospitalització del Servei de Salut Mental de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | TONY LARA
Salut Mental perfila l’elaboració d’un programa de detecció precoç de possibles trastorns entre la població escolar en coordinació amb els serveis d’assistència primària mitjançant la història clínica compartida. El programa contempla la implementació d’unes enquestes a mena de qüestionaris amb preguntes curtes que respondran aquells alumnes que el professorat sospiti tinguin algun tipus de patologia mental.

La cap del Servei de Salut Mental de l’hospital de Meritxell, Gemma García, va explicar que ja s’han mantingut els primers contactes amb representants dels ministeris implicats com ara educació, salut i benestar social per tal que es pugui implementar el procediment durant aquest any coincidint amb el desplegament del programa del Model Andorrà d’Atenció Sanitària (MAAS) que pretén una reforma estructural del sistema de salut i protecció social i com a objectiu la millora de  l’assistència sanitària, social i sociosanitària. A grans trets el MAAS  vol potenciar  l’atenció de primer nivell coordinada amb la resta de nivells assistencials i implantar la figura del professional referent amb un procés participatiu per part dels professionals i ciutadans.

La detecció en tots els àmbits és, segon García, fonamental per poder evitar possibles comportaments agressius tant per part de persones adultes com d’infants i adolescents.  

CONDUCTES AGRESSIVES / Pel que fa als nens i, especialment, entre els adolescents s’ha detectat un increment de conductes agressives i fins i tot en algun cas violentes en les aules però no tant provocades pels trastorns mentals entesos com a malalties sinó més aviat per diversos problemes socials que se’n poden derivar.

Així la pèrdua de la imposició de límits i normes, la desestructuració de les famílies, els llargs horaris laborals dels pares, entre d’altres, són aspectes que no ajuden justament a mantenir la salubritat mental.

Davant un primer símptoma o sospita de psicosi es requereix la urgent intervenció d’un psiquiatra. I al respecte les campanyes de formació  són fonamentals en la detecció precoç. El programa que es vol establir en les escoles, sens dubte, vol contribuir a minimitzar els casos d’infants i adolescents amb un cert risc de patir alguna malaltia mental.

FALSOS TÒPICS / García va valorar el cas del noi que va atacar a un professor d’un institut d’ensenyament de Barcelona causant-li la mort dilluns passat, com un fet «puntual i excepcional». Ara s’està avaluant si pateix una malaltia psiquiàtrica greu.

Tot i la gravetat dels fets va indicar que no cal crear alarma i desterrar alhora la falsa creença que els malalts psiquiàtrics són perillosos quan en realitat «el 95% de les persones perilloses no són malalts mentals». El contacte directe dels professionals permet entendre que una persona amb problemes de salut mental és tan capaç de matar-ne una altra com els altres, o el que és igual, tan capaç de no matar-la. Així, el fet que el menor en qüestió  no hagués començat un tractament, «feia bastant imprevisible el que pugues passar», va assenyalar.

Els experts consideren que s’ha d’eradicar la idea d’associar «salut mental i violència» i, en aquest sentit, creuen que s’han de fugir d’aquesta mena d’estigmes perquè la violència existeix en el si de la pròpia societat.

La seva prevenció i en el seu tractament «han d’estar implicats tots els agents socials, incloent-hi la família i l’escola», més enllà del tractament terapèutic i psicològic, va concloure.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT