PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El segle XX, a un clic

L’Arxiu Municipal de Barcelona permet consultar en línia milers d’imatges, entre les quals n’hi ha d’Andorra

Per ESTHER JOVER MARTIN

El síndic Roc Pallarès a casa seva acompanyat de periodistes un dia abans de les eleccions de 1930.
El síndic Roc Pallarès a casa seva acompanyat de periodistes un dia abans de les eleccions de 1930. | ARXIU MUNICIPAL DE BARCELONA/'DIARO DE BARCELONA'
Andorra és un país de nostàlgics. El perfil de Facebook Andorra Antiga, on es pengen imatges del passat, té gairebé 30.000 seguidors. Ens agrada remenar i xafardejar en les exposicions virtuals que munta l’Arxiu Nacional –l’última, La Bella Andorra– o en els catàlegs en línia que contenen imatges antigues –Life Photo Collection, al Google Cultural Institute–. Ara tenim una nova oportunitat de fer-ho gràcies a l’obertura de l’Arxiu Municipal de Barcelona. L’organisme que depèn de l’ajuntament fa més d’una dècada que digitalitza el seu extens fons i ja permet cercar de manera gratuïta més de 300.000 documents i 42.000 fotografies o plànols de Barcelona. Però entre els documents barcelonins també en trobem de dedicats a Andorra.

L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona conté una vintena d’imatges relacionades amb Andorra, classificades per temes i personatges. Comencem per les activitats polítiques. La fotografia més antiga és la del síndic general Roc Pallarès, retratat a casa seva acompanyat de periodistes un dia abans de les eleccions. Pallarès va ser síndic entre el 1928 i el 19 d’agost de 1933. La imatge, de 1930, és d’autoria desconeguda i prové del fons documental del Diario de Barcelona.

ELECCIONS I EL SAT / Una altra fotografia correspon a una jornada electoral tot i que el període que abraça correspon entre 1933 i 1936, sense concretar l’any. La imatge, també del Diario de Barcelona, la firma Ferrán. La instantània està localitzada a la plaça del doctor Baluard, a Andorra la Vella.

Les altres imatges polítiques són més actuals, de l’any 1990, i corresponen al Congrés Fundacional del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT).  Les fotografies són d’Antoni Garriga i pertanyen al Diario de Barcelona que, com constatem, seguia amb atenció els esdeveniments andorrans. El SAT va ser el primer sindicat de treballadors andorrà i el seu primer equip executiu va estar format per Antoni Roig, com a secretari general; Guillem Fornieles, com a secretari d’organització; Cristian Cerdoya, com a secretari de relacions internacionals; Dídac Subirats, com a secretari de premsa, i Josep Lluís Santos com a secretari de l’acció sindical, a més d’altres quatre secretaris nacionals.

En una de les tres fotografies hi surt el bisbe copríncep, Joan Martí Alanis, amb Nicolás Redondo, d’UGT; Josep Maria Àlvarez Suàrez, secretari general de l’UGT catalana i Antoni Roig, secretari general del nou sindicat SAT.

CARNAVAL I EXPOSICIONS / En l’apartat de festes populars, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona conté dues imatges del 23 de febrer de 1936, pocs mesos abans de l’esclat de la Guerra Civil Espanyola, preses pel mític fotoperiodista Carlos Pérez de Rozas. Les dues singulars fotografies mostren la carrossa Turisme Andorra recorrent el passeig de Gràcia ja que va participar a la rua del Carnaval de Barcelona de 1936. La carrossa es va endur el setè premi de la desfilada.

La presència d’Andorra a l’arxiu fotogràfic barceloní també es constata en un parell d’exposicions. L’any 1973, el Principat va acollir l’Exposició del llibre català. La mostra va ser inaugurada per les autoritats locals amb l’assistència espanyola de Jaime Delgado, director general de Cultura Popular, i José Luis Herrero Tejedor, delegat del ministeri d’Informació i Turisme. L’esdeveniment, com no, el va cobrir el Diario de Barcelona i l’autor de les fotografies va ser Postius.

L’altra mostra va ser Andorra: Panoràmica General, que el 1979 es va inaugurar al Palau de la Virreina, a Barcelona. Organitzada per l’Institut d’Estudis Andorrans, l’exposició recollia més de 200 documentes, entre fotografies, mapes i esquemes. A l’obertura hi va assistir Estanislau Sangrà, quatre consellers, el prefecte dels Pirineus Orientals i el doctor Marqués en representació del delegat permanent episcopal, a més de diversos alcaldes de la zona. De nou el Diario de Barcelona va fer el seguiment de l’esdeveniment, immortalitzat pel fotògraf Czibor.

Tampoc hi falten instantànies que reflexen la quotidianitat: tot i que als anys 70 Andorra era el país del món amb més automòbils en proporció al nombre d’habitants,encara es podia veure gent de muntanya per les ciutats muntant les seves mules. La imatge és de 1972 i l’autor en va ser Postius, del Diario de Barcelona.

MÉS INFORMACIÓ A LA VERSIÓ PAPER

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT