PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Cuidar horts per a un envelliment actiu

La Fundació Julià Reig va iniciar l’any 2001 el projecte d’horts socials i, actualment, hi ha parcel·les per cultivar verdures i hortalisses a totes les parròquies

Per E. J. M.

Hortolans, en una imatge d'arxiu.
Hortolans, en una imatge d'arxiu. | TONY LARA
Cada primavera, uns 150 padrins reben una parcel·la per poder-la conrear i obtenir les seves verdures i hortalisses. El projecte Horts i Gent Gran el va engegar la Fundació Julià Reig l’any 2001 i compta amb la implicació dels comuns i dels particulars que cedeixen els terrenys per als horts socials.

A Escaldes-Engordany els horts ocupen les 19 parcel·les de Casa Sucarana: 17 són per als padrins i les altres dues per a la Unitat de Conductes Addictives de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i per als escolars de la parròquia.

A Encamp hi ha 39 parcel·les al terreny anomenat Terres Primeres –gràcies a la cessió de Cal Joan Antoni–, que enguany han resultat totes ocupades. Ningú se n’ha quedat fora ja que hi ha hagut 39 sol·licituds.

A Ordino hi ha nou parcel·les cedides per Casa Rossell i Carmen Rebés d’Areny-Plandolit. Enguany les han demanat sis hortolans. Els tres horts que han quedat lliures s’han cedit a l’alumnat de l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança que participa en el projecte d’Aula Oberta i als escolars de primària del sistema andorrà i francès.

A Andorra la Vella, 25 persones  han rebut les claus de les 25 parcel·les que podran conrear als terrenys de La Margineda, cedides per Molines Patrimonis. Un tècnic de medi ambient va cada dilluns a les parcel·les per assessorar i donar consells sobre el cultiu de les fruites i verdures als padrins.

A Sant Julià de Lòria, els 27 demandants de parcel·les n’han obtingut una ja que el comú ha cedit terrenys propis per a l’activitat, tres feixes de la Callissa que s’han sumat als setze horts del Dau i als vuit del Ganxo, de Casa Duró i Ribas Duró. El comú lauredià ja ha llaurat i femat els terrenys.

Ara queden pendents per adjuicar durant la primavera la quinzena de parcel·les dels horts de Cal Cintet de Sispony i les cinc parcel·les cedides pel quart de la Massana, als horts de les Hores, i els deu terrenys per a horts de Mascaró de Casa Mangautxa, a Canillo.

Un projecte per a un envelliment saludable.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT