PUBLICITAT

El PS treballarà per una millor coordinació dels afers nacionals

  • Goya manifesta que els elegits parroquials han de consensuar prèviament les polítiques transvensals
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El Primer Secretari del Partit Socialdemòcrata, Ferran Goya, a la seu de la formació, ahir al matí Foto: ORIOL LLAURADÓ

Els socialdemòcrates van decidir al comitè directiu d’ahir al matí que, a partir d’ara, caldrà «reforçar la coordinació entre tots els elegits comunals amb la finalitat que les polítiques transversals siguin debatudes prèviament i que els consellers de comú que són a l’oposició puguin manifestar la seva opinió i recollir les informacions que potser no reben als seus comuns». Aquesta voluntat, fruit del debat que va focalitzar la sessió de manera pràcticament monogràfica, té com a objectiu, segons va explicar el primer secretari del PS, Ferran Goya, aconseguir que els diferents consellers parroquials, governin o no, consensuïn per avançat el posicionament en temàtiques tan importants com «les competències comunals i les transferències», entre d’altres temes de caire més nacional.

El comitè directiu va confirmar que «les reunions de cònsols són el marc escaient per endegar i gestionar la mancomunitat de serveis, debatre sobre les necessitats comunes i procedir a la coordinació puntual de serveis», un dels eixos que ja figurava al programa de les eleccions comunals dels 2007 per part dels socialdemòcrates. Goya va exemplificar que qüestions com l’optimització de recursos fruit de la mancomunació en activitats conjuntes o serveis que es puguin oferir a un preu més reduït gràcies a una coordinació entre parròquies, són els aspectes a què s’hauria d’aspirar a les reunions de cònsols de manera prioritària.

En canvi, quan es tracta de fets com la congelació dels sous dels funcionaris de les diferents administracions, per exemple, aquest és un tema que requereix «parlar primer amb el partit» per tal de garantir que els consellers parroquials socialdemòcrates puguin anar amb una única veu tant a les sessions de comú com a les reunions de cònsols, en el cas d’aquells que han pogut formar majories de govern. En aquest sentit, és exemplificant el fet que, per exemple, a l’hora d’afrontar en diferents comuns el pagament del 50% dels serveis per part dels administrats, a tres parròquies on el PS és a l’oposició, aquests van votar amb tres opcions: sí, no i abstenció.

tREBALL INTERN DE PARTIT / Per aconseguir aquests objectius, el PS va plantejar ahir que els elegits comunals «coordinin amb el Grup Parlamentari Socialdemòcrata les iniciatives d’abast nacional i que aquestes qüestions siguin també debatudes en les escaients comissions de treball del partit».

A més, el comitè directiu va decidir encomanar al comitè executiu «la coordinació entre els elegits comunals per a facilitar l’intercanvi periòdic d’informació i assegurar la cohesió política i la comunicació», tal i com va explicar Goya.

Des del partit no es va qüestionar la continuïtat de les reunions de cònsols, tot i que sí es va clarificar que aquestes han de superar condicionants com ara la discordància entre tenir una periodicitat mensual i comptar amb cònsols que celebren sessions amb menys freqüència, la qual cosa fa que alguns cops s’arribi a la sessió conjunta sense haver pogut debatre molts aspectes a nivell territorial.

INSTITUCIONALITZAR LES REUNIONS / Segons Goya, l’aposta dels socialdemòcrates passa ara per «institucionalitzar les reunions de cònsols», dotant-les d’uns estatuts, un règim de funcionament clar i una millor transparència. En aquest sentit, el Primer Secretari del PS va reconèixer que portar a terme aquests objectius «també depèn dels altres consols, no només dels del PS». Com a mínim, els representants socialdemòcrates van aconseguir ahir tancar files amb aquestes directrius.

SUPERAR PROBLEMES DEL PASSAT / Un dels exponents més clars dels problemes que han obligat finalment al PS a abordar directament la qüestió, a banda del compromís programàtic, són situacions com la que es va viure a Escaldes-Engordany el passat mes de juliol. En aquell cas, el conseller de l’oposició, el socialdemòcrata Francesc Casals, va criticar durament les actuacions i acords formalitzats a la reunió de cònsols del 1 de juny, justificant que el cònsol escaldenc, Antoni Martí, hauria d’haver parlat amb els integrants de la corporació abans de decidir per la parròquia sobre un tema com la disminució de les subvencions o el fet de deixar de contractar personal. El mateix cap de Govern, Jaume Bartumeu, també ha vingut opinant sobre aquesta necessitat, apostant per regular les reunions de cònsols amb un text amb rang de llei que transformi el Reglament del 1993, que segons ell no garanteix els drets de les minories, entre d’altres factors. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT