PUBLICITAT

SORT

Nous atacs mortals de voltors al bestiar del Pallars Sobirà

Els ramaders expressen la seva indignació per la ignorància administrativa

Per EL PERIÒDIC

Un grup de voltors menjant carronya.
Un grup de voltors menjant carronya. | EL PERIÒDIC
Els voltors van atacar el cap de setmana passat, a Enviny (Pallars Sobirà), una vaca moments després de parir mentre el propietari havia anat a avisar al veterinari perquè atengués l’animal. Amb la vaca debilitada, una vuitantena de voltors van llençar-s’hi a sobre i la van devorar. Quan el ramader va tornar a la finca va presenciar com se la menjaven. Els voltors també van atacar, presumptament, a Burg, un poltre acabat de néixer.

Després dels fets, els Agents Rurals van agafar mostres per certificar la causa de la mort. Fa tres setmanes, al municipi de Rialp, els voltors també van atacar una altra vaca que havia acabat de donar a llum un vedell.

QUEIXES DELS RAMADERS/ Els atacs són una de les causes que va portar l’Associació de Ramaders del Pallars Sobirà a manifestar-se l’última Setmana Santa amb una marxa lenta de tractors per la N-260. La mateixa queixa la van fer arribar també al Síndic de Greuges.

Els ramaders asseguren que la introducció d’animals salvatges per part de l’administració, com voltors, guineus o l’ós bru, està fent que molts empresaris del sector es replantegin el futur de moltes de les seves explotacions.

Els pagesos argumenten que la «desídia» que reiteradament es demostra sobre els atacs al seu bestiar, la complexitat burocràtica a l’hora de sol·licitar compensacions i la insuficiència econòmica en el rescabalament dóna a entendre que la Generalitat està afavorint l’abandonament dels espais rurals de la comarca.

Molta gent del territori té la sensació que des de les institucions s’ha impulsat la protecció de certes espècies (cabirols, voltors, senglars...) sense tenir en compte la realitat de les explotacions ramaderes de muntanya que han de buscar un difícil equilibri amb les espècies protegides.

Aquest és el sentiment que tenen, ara per ara, ramaders i veterinaris que han de conviure dia a dia amb espècies com els voltors amenaçant els seus ramats i, fins i tot, a ells mateixos ja que en algunes ocasions han patit per la seva integritat física.

ALIMENTACIÓ dels VOLTORS/ D’altra banda cada vegada són més els tècnics i experts que aposten que es recuperi el sistema tradicional de portar els animals morts a la muntanya per tal que serveixin d’aliment als carronyaires. Ara la gran majoria dels cadàvers dels animals morts es traslladen a una fàbrica situada a la comarca de la Noguera, a la demarcació de Lleida, i subvencionada públicament, i al mateix temps després s’ha de portar artificialment el menjar als carronyers que hi ha a la muntanya.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT