PUBLICITAT

Els grups comunals presentaran esmenes a la proposició de llei

  • Ferrer manifesta que aquesta proposta ha de servir com una "reflexió per a tots" per millorar el funcionament
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Rosa Ferrer, en una reunió amb altres cònsols al comú de Canillo Foto: TONY LARA

Després que aquesta setmana es presentés en la reunió de cònsols un document sobre el què s’ha de treballar en la proposició de llei qualificada d’organització i funcionament dels comuns, els grups polítics de cada corporació, tant de la majoria com de la minoria, ja poden estudiar i elaborar les esmenes que consideren oportunes per fer les aportacions a la que vol ser la norma base per la què s’hauran de regir els comuns de les set parròquies. Rosa Ferrer, cònsol major d’Andorra la Vella, ha estat la que ha liderat aquesta redacció primera de la proposició de llei, i considera que ha de servir com «una reflexió per a tots, perquè així tots treballarem igual i també podrem detectar quines coses poden millorar», va dir.

L’objectiu principal de portar aquesta iniciativa legislativa endavant és el reconeixement dels drets que han de tenir tots els consellers dels comuns, i sobretot els de l’oposició. El reglament pel qual es regeixen les funcions i els drets dels diferents consellers dels comuns, data de 1995 i està caducat, a més que no contempla tant els drets com els deures dels representants de les minories comunals, la qual cosa pot provocar disfuncions. Cal assenyalar que el plantejament, de nou, d’aquesta proposició de llei, després que el PS ja ho presentés en l’anterior legislatura, es fa ara en un marc on està sobre la taula del debat públic el paper i la funció que tenen els mandataris comunals, i més en concret la institució creada com a reunió de cònsols.

Per tot, els cònsols estan decidits a apujar de rang el reglament perquè es converteixi en una llei. «La força d’obligar en un reglament és relativa, el més net és crear una llei per qüestions tècniques», va explicar Ferrer.

Ara els cònsols majors han de lliurar el text base de la proposició de llei als diferents grups polítics comunals perquè facin les seves aportacions. Com es va fer el passat dijous al comú d’Encamp, on la majoria li va oferir als grups de l’oposició que fessin les esmenes que ells consideren convenients, i que des del comú es lliuraran en la propera reunió de cònsols. La pròxima trobada de la reunió de cònsols, que es preveu que se celebri el proper dia 2 de novembre a la Massana, té previst tractar com a tema central aquesta proposició de llei, amb les aportacions de tots els grups de totes les parròquies.

Tot i això, la mateixa cònsol de la capital va destacar que ara s’està a l’inici i que encara queda molt de camí per recórrer en aquesta futura llei.

antecedents / Tot i que ara es pot dir que l’abanderada d’aquesta iniciativa és la cònsol d’Andorra la Vella, en nom dels mandataris comunals, fa tres anys ho va liderar el grup del PS, en aquell moment partit de l’oposició. Així, a l’abril del 2007 els socialdemòcrates van presentar a Sindicatura una proposició de llei per modernitzar el reglament del funcionament dels comuns. Ara, la mateixa Ferrer explica que la idea és la mateixa. i que el que es vol és buscar una fórmula per adaptar el text als temps moderns en el rang superior que dóna una llei.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT