PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

L’èxit del Sax Fest assegura una quarta edició l’any que ve

El japonès Makoto Hondo s’endú el primer premi del 2n Concurs Internacional Saxòfon Andorra

Per IMAR MARTÍNEZ

L’actuació de Makoto Hondo, dissabte al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.
L’actuació de Makoto Hondo, dissabte al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. | ANA/J.D.
Tot i el cansament després d’una intensa setmana, la tercera edició del Sax Fest ha servit per consolidar un projecte que segueix creixent any rere any gràcies, sobretot, a l’esforç i la implicació dels organitzadors que han treballat per situar-lo entre els millors festivals de saxòfon del món. Els concerts, les masterclass, els workshops i els actes paral·lels han omplert Andorra de la màgia de l’instrument inventat per Adolf Sax l’any 1840, i han ajudat a donar-li la importància que mereix portant al Principat i implicant a intèrprets de la classe de Vincent David o Llibert Fortuny.

Per tot això, el principal impulsor de la iniciativa, el saoxofonista Efrem Roca, ha deixat clar que la quarta edició està assegurada de cara a l’any que ve, assegurant que els espais estan reservats entre el 28 de març i el 2 d’abril del 2016. Tot i fer palès l’esgotament que suposa, Roca ha promès que “si no passa res, mentre tingui forces faré el festival”. Tenim Sax Fest per anys.

EL SAXO AL CARRER / La feina de Roca no s’ha limitat només a organitzar i garantir el bon funcionament del concurs i els concerts del Sax Fest, si no que, tal i com fa com a professor de saxòfon de l’Institut de Música d’Andorra la Vella, ha aconseguit apropar l’instrument també als carrers i a més amb èxit.
L’exemple més clar va ser la interpretació del saxofonista d’Hamelín –una adaptació del conte infantil dels germans Grimm–, que va reunir més d’un centenar de persones, sobretot famílies amb infants, a la plaça Guillemó d’Andorra la Vella. Dirigida per Toni Gibert, amb la narració d’Aurora Roca i amb els alumnes de l’Institut de Música com a intèrprets, l’acte va aconseguir complir l’objectiu dels organitzadors: convertir els carrers en una festa gràcies al saxo.

HONDO, JUST VENCEDOR /  Sense dubte, la peça angular del projecte és el Concurs Internacional Saxòfon Andorra, que aquest any tot just ha celebrat la segona edició, però que ha aconseguit un important salt de qualitat. Finalment van ser cinc els finalistes que, acompanyats de l’ONCA Bàsic, dirigida en aquest cas per Àlex Sansó, van disputar-se la prestigiosa primera plaça. Tot i que en un principi s’havia plantejat que serien sis els músics que arribarien a la final, el jurat va decidir que Carlos Zaragoza (Espanya), Nahikari Oloriz (Espanya), Makoto Hondo (Japó), Alejandro Zamora (Espanya) i Nicolas Arsenijevic (França) estaven un graó per sobre de la resta de participants.

El saxòfon valorat en 6.000 euros que es va endur el guanyador va acabar viatjant fins al Japó, gràcies a la interpretació de la peça Concertino da Camera –de Jacques Ibert–que va fer Hondo. Una obra que el mateix Roca va admetre que és d’una “dificultat extrema”. El saxofonista format al Conservatori Nacional Superior de Música i Dansa de París va deixar palesa la seva qualitat tècnica i sensibilitat a l’hora de fer sonar el seu instrument. Hondo no va dubtar en lloar la feina dels organitzadors, destacant el fet de poder coincidir amb músics d’un alt nivell de tot el món. A l’artista nipó el van seguir el francès Arsenijevic i l’espanyol Zaragoza.

EL PAÍS DEL SAXO / Gràcies a la retransmissió en directe a través de la xarxa, aficionats i saxofonistes de tot el món van poder seguir el concurs i fer-ne ressò. El fet de ser un concurs que aquest any comptava amb set nacionalitats diferents va fer que des de qualsevol racó del món es reconegués Andorra com “el país de saxo”, tal i com va explicar Roca.

Per posar la cirereta al pastís, el final de festa va ajuntar el Sax Fest amb el Jazz Hivern i van fer, de nou, el saxòfon protagonista. L’Auditori Nacional d’Ordino va veure durant el vespre de dissabte una vetllada d’alta qualitat musical i virtuosisme, amb els francesos Vincent Peirani a l’acordió i Émile Parisien al saxo soprano. El cicle de concerts Jazz Hivern arriba ja al final i només falta el concert de Iaraquè que se celebrarà el pròxim 30 de juny.

DE NOU, FORTUNY / Abans del concert de Peirani i Parisien, qui ja havia demostrat perquè és considerat un dels millors saxofonistes d’Espanya i del món va ser Llibert Fortuny, que va estar acompanyat de The Gas Band per omplir el Teatre Comunal d’Andorra la Vella. L’artista no es va limitar ha demostrar l’amplíssim registre que és capaç d’aconseguir amb el seu instrument, sinó que va sorprendre els assistents amb el seu humor i la seva soltesa amb el micròfon a la mà, aconseguint posar el públic a peu dret per ballar i deixar-se anar tal i com els músics ho van fer sobre l’escenari.

Tot plegat va fer que durant sis dies Andorra fos realment el país del saxo. Un èxit que recompensa l’esforç dels organitzadors del Sax Fest, que mereixen el reconeixement pel seu esforç i l’empenta per fer créixer, encara més, la passió per a un esdeveniment ideat per compartir la passió pel saxòfon i, sobretot, per la bona música. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT