PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un 6% dels vehicles portaran plaques personalitzades el 2015

Una trentena de persones ja s’han decantat per col·locar aquestes matrícules als seus automòbils

Per Josep Romero

Una placa d’un vehicle andorrà, personalitzada.
Una placa d’un vehicle andorrà, personalitzada. | ACA
A principis d’aquest any va començar el degoteig de persones que van decidir personalitzar la matrícula dels seus vehicles fruit de la llei aprovada pel Consell General dos mesos abans, concretament al novembre. Fins al moment hi ha quasi una trentena de conductors que s’han decantat per aquesta opció, la qual cosa contempla la possibilitat que el propietari pugui escollir entre 5 models de placa com ara, 1 lletra i 4 números; 2 lletres i 3 números; 3 lletres i 2 números; 4 lletres i 1 número i 5 lletres i menys de 5 caràcters. Segons el secretari general de l’Automòbil Club d’Andorra, l’ACA, Antoni Sasplugas, la personalització obeeix «més a una decisiçó personal del propietari que no pas de la pròpia vistositat de la matrícula» Segons les estimacions de l’ACA fins a finals d’any hi haurà un 6% del parc automobilístic  que circularà pel Principat amb la seva matrícula personalitzada.
 
Sasplugas va explicar que el perfil del sol·licitant respon majoritàriament a cotxes d’alta gamma que acostumen a posar els models a les plaques com ara Mercedes o Porsche, entre d’altres. Justament són els propietaris d’aquest tipus de vehicle els que més ho demanen. Cal recordar en aquest sentit que el seu cost econòmic va dels 300 fins als 6.000 euros amb una taxa de tinença anyal de 200 euros independentment del model de la placa pel que s’hagi optat. També alguns conductors busquen combinar inicials i números, i xifres que «tinguin alguna cosa a dir pel demandant» com ara la data de naixement o números de la sort barrejats amb les inicials.
 
A Europa personalitzar la matrícula no és el  més habitual, tret de dos països com ara Anglaterra o Bèlgica. En aquest darrer territori un 30% dels cotxes tenen la matrícula personalitzada. En canvi als Estats Units és una pràctica molt habitual per la qual cosa no resulta sorprenent veure vehicles amb aquest tipus de plaques per la seva xarxa viària. 
 
Fins i tot en d’altres indrets com ara els Emirats Àrabs o al Hong Kong  es dóna una regulació molt oberta per personalitzar les matrícules fins al punt que s’arribant a fer algunes subhastes. 
 
Procediment/ Les persones interessades s’han d’adreçar al Servei de Tràmits de Govern tenint present que a Andorra una placa d’aquesta mena té la consideració de document administratiu i si alguna vegada es vol donar de baixa és necessari recuperar l’ordinària. Govern espera recaptar uns ingressos addicionals de dos milions d’euros aquest 2015 mentre que els ingressos dels anys següents oscil·larien, també segons les seves previsions econòmiques, entre els 300.000 i els 500.000 euros.
 
El procediment per obtenir aquestes matrícules s’inicia en primer lloc entrant  la sol·licitud de la reserva de la matrícula i paga la taxa de reserva. Posteriorment, el Govern valora la reserva i resolt en un màxim d’un mes per ordre d’entrada de les demandes. La reserva té una vigència de 3 mesos. Arribats a aquest punt, l’interessat entra la petició d’atribució de la matrícula a un vehicle concret i paga la taxa d’adquisició. 
 
Ja amb la carga groga emesa pel Registre de Vehicles, els sol·licitants pot presentar aquest document a l’Automòbil Club d’Andorra que lliurarà les plaques personalitzades. De fet, el vehicle no perdrà mai la matrícula ordinària, que es recupera en cas de traslladar o donar de baixa la matrícula personalitzada. La taxa de reserva de les matrícules personalitzades s’eleva actualment a 40 euros. Poden demanar-la tots els propietaris dels vehicles tant siguin nous, usats o de segona mà.  
 
Una placa sense personalitzar costa actualment 36,58 euros pel que fa als vehicles antics mentre que pels cotxes de prova la taxa està fixada en 33,61 euros. Per sol·licitar una placa cal personar-se a les oficines de l’Automòbil Club d’Andorra, situades al carrer Babot Camp, 13 de la capital.
PUBLICITAT
PUBLICITAT