PUBLICITAT

Santa Coloma

La comercialització de vianda equina topa amb dificultats en el seu primer trimestre al mercat

Se segueix treballant en l’índex de reposició per assolir el 15%

Per Marisa da Costa

Un pagès pastura els cavalls a la Vall d'Incles.
Un pagès pastura els cavalls a la Vall d'Incles. | Tony Lara
Després de realitzar una prova pilot durant els anys 2013 i 2014 i vist el potencial èxit de la sortida al mercat alimentari d’un segell que denoti la qualitat de la carn de pollí andorrana, el departament d’Agricultura del Govern va projectar la comercialització de la carn equina sota la certificació de carn controlada. Quan encara no s’ha clausurat el primer trimestre d’ençà la comercialització del producte, des del sector s’han trobat dificultats a l’hora de donar sortida a les parts del davant del cavall, les anomenades zones secundàries i que tenen com a destí la preparació d’estofats i carns picades. El motiu d’aquesta trava resideix, principalment, en la incapacitat d’acceptació per part de la societat. El director del Departament d’Agricultura del Govern, Landry Riba, va assegurar ahir, a la quarta edició del concurs nacional de mascles de la raça bruna andorrana que «s’està treballant perquè, de la mateixa manera que es va fer amb la carn de vedell, es pugui comercialitzar adequadament totes les parts del pollí». Per assolir aquest objectiu, s’haurà de donar continuïtat a tot «un procés, vist que la carn de cavall no té la mateixa percepció que la carn de vedell o de boví». En aquest sentit, Riba afirma que «s’està treballant en el canvi d’aquesta idea perquè aquest any o d’aquí, com a molt, dues campanyes, puguem aconseguir el que amb els vedelles va trigar més anys» en consolidar-se.
 
Tanmateix, el director del sector va celebrar que «les parts davanteres de la canal», és a dir, «el que es coneix com a parts més nobles», sí que estan tenint una bona acceptació. Ara per ara, cda setmana s’està donant sortida a un cavall i són entre deu i 12 les explotacions que s’hi dediquen i que, en la seva majoria, són mixtes. 
 
Objectius marcats/ La nova ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va establir com a principals objectius en vessant agrícola i ramadera impulsar els projectes de carn de qualitat dels productes bovins i pollins per tal que arribin a les xifres de comercialització assolides per la vaca bruna després de la seva entrada al mercat el 1999. Per tal finalitat, «s’ha començat a fer campanya de promoció i s’ha d’acabar de perfeccionar la cadena de producció i distribució» de la vianda de poltre i posant confiança en «la iniciativa privada, que també està tenint èxit».
 
La millora de l’índex de reposició és un altre dels objectius en què el departament segueix immers: «volem passar d’un 5% a dades més recomanables, al voltant del 10 o del 15%». Per a Riba, arribar al 15% seria una xifra òptima perquè «és un procés que és lent, han de passar generacions d’animals», però de moment «la tendència segueix sent bona; s’està incrementant la xifra d’animals que entren a les línies comercials com a bous, el que vol dir que són animals que surten de l’explotació amb unes edats inferiors a les que es donaven fins ara i per tant unes canals que s’aprecien més perquè són joves, millor formats i amb un component càrnic superior», va explicar Riba, qui, com Calvó, va transmetre «l’optimisme» en què la línia assoleixi els nivells agafats per la vaca.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT