PUBLICITAT

El Pla Renova recull 30 noves sol·licituds en un mes i mig

Un canvi en el programa ha facilitat l’augment de les demandes per accedir als préstecs

Operari treballa amb plaques solars
Operari treballa amb plaques solars | El Periòdic
la convocatòria d’ajuts a la rehabilitació d’edificis del Pla Renova, que va quedar oberta el 19 de febrer d’aquest any, ha recollit ja  una trentena de noves accions. Segons fonts de Govern, d’aquestes sol·licituds, un total de 24 estan destinades a la rehabilitació d’habitatges i, les altres 6, recauran en edificis d’habitatges i hotels. En aquest sentit, el gerent de l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda), Víctor Filloy, valora positivament l’introducció del sector hoteler en el projecte: «Els primers programes anaven destinats a pisos i per fi es comença a veure el Pla Renova com una inversió i no tant com una despesa» 
Filloy afegeix que al Pla ja s’inclouen altres tipus de construccions públiques com centres comercials i hotels: «Hi ha diferents demandes i molts hotelers ja estudien com reduir la seva factura energètica. La millor forma d’aconseguir-ho és la rehabilitació i convertir el seu edifici en bioclimàtic i saber adaptar-lo al clima del país». El gerent d’Acoda, que complirà aviat quatre anys al càrrec, creu que «hi ha hagut un canvi de xip i la gent comença a entendre que aquesta despesa és realment una inversió i que, a la llarga, aquest préstec que has demanat s’acaba amortitzant només amb l’estalvi que estàs produint dins del propi edifici.» 
Les 30 actuacions que ja s’han rebut al Govern en aquest mes i mig demanen una subvenció per un import superior a 59.000 euros D’aquestes 30 accions, 8 demanen poder acollir-se també al programa de préstecs privilegiats per un import global de gairebé 81.000 euros. A més, de les 30 primeres sol·licituds de rehabilitació, un total de 18 (és a dir un 60%) corresponen a millores de l’eficiència energètica i, concretament, per substituir les finestres. La resta, 12, corresponen a altres actuacions d’implantació d’energies renovables.
 
Canvi en el programa/ La introducció d’una novetat important en el reglament del pla ha facilitat l’augment de les demandes per optar a accedir als préstecs. Aquesta nova mesura permet desbloquejar una sol·licitud en cas de no trobar unanimitat entre els membres d’una comunitat. És a dir, abans era necessari que tots els propietaris d’un edifici signessin la demanda per poder optar a l’ajut i ara prevaldrà l’interès general. Inclús, amb aquesta novetat en el reglament, els propietaris disconformes amb la demanda estan subjectes a pagar una hipotètica derrama i no estan, per tant, exempts de passar per caixa perquè el projecte s’arribi a tirar endavant i han de pagar la seva part proporcional de l’obra. D’alguna forma es dóna llibertat al propietari que no vulgui sol·licitar l’ajut sense prejudicar a la resta de veïns.
 
Pressupost 2015/ El Pla Renova proposa finançar totes les obres de rehabilitació amb criteris d’eficiència energètica, seguretat i accessibilitat. El programa arrenca amb un pressupost d’1 milió d’euros en subvencions directes, diners a fons perdut que aporta l’estat per fomentar la rehabilitació d’edificis sota els criteris que indica el pla, i a més hi ha pendents per als privats 18 milions d’euros disponibles amb préstecs preferents. Aquesta eina per reactivar el sector de la construcció en l’àmbit privat i fomentar l’estalvi energètic va reunir, l’any passat, 152 sol·licituds, «una xifra considerable tenint en compte que el programa es va engegar a finals de maig i va ser una campanya semestral», segons va apuntar Víctor Filloy. De les 152 accions, 77 van ser acceptades, 9 d’elles van ser denegades, i les altres 66 encara estan en curs. Pel que fa al tipus d’edificis, 88 van demanar l’ajut per fer millores en habitatges, mentre que 64 van ser recollides per a millores globals en edificis, i, precissament, aquestes són les que suposen una quantitat econòmica superior. 
El total de subvencions demanades durant l’any passat va ser de 925.881 euros, una xifra que supera el doble de la del 2013, quan es van atorgar 404.796 euros. En total, en les quatre anys d’acció del Pla Renova, s’han recollit unes 300 demandes. La convocatòria per presentar sol·licituds seguirà oberta fins a finals del present 2015 per a totes les actuacions durant l‘exercici 2015, excepte per l’actuació d’instal·lació de comptadors individuals de calefacció calorimètrics, que només seran protegibles per aquelles sol·licituds que es presentin abans del proper 30 de setembre.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT