PUBLICITAT

Prada de Conflent

Estudiar a l’estiu serà un plaer

El Centre Pau Casals estrena edifici a Prada gràcies a la inversió dels territoris de parla catalana

Per IMAR MARTÍNEZ

La Universitat Catalana d’Estiu (UCE) ja té la seva nova seu permanent: el Centre Pau Casals, a Prada de Conflent. Un projecte impulsat per la mateixa UCE en què han participat administracions públiques de tres estats i que ha rebut el suport del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) de la Unió Europea a través dels programes Interreg III i del Programa Operatiu de Cooperació Transfronterera Espanya-França-Andorra (Poctefa) 2007-2013. 
 
L’objectiu és aplegar en una mateixa localització estudiants dels diferents territoris que han participat en el projecte i que comparteixen el català com a llengua a més de bona part de la seva història. 
 
Un dels participants ha sigut, per tant, el Govern d’Andorra, tot i que sent l’administració que menys quantitat de diners ha aportat amb només 3.000 euros, lluny dels 60.000 de la Diputació de Lleida, dels més de 40.000 que hi ha invertit la Vila de Prada i fins i tot per sota dels que ha invertit Eivissa, amb 5.000 euros –sent la segona administració amb menys inversió–. És veritat, també, que Andorra té menys habitants que la resta de territoris exceptuant Prada. 
 
Avui es farà la inauguració oficial amb la presència, entre d’altres, del conseller de la presidència de la Generalitat de Catalunya, Francesc Homs. Per part del Govern d’Andorra no es té prevista la presència de cap dels ministres en funcions. 
 
Sostenibilitat
 
Els qui sí que han tingut un paper important han sigut els membres de la Societat Andorrana de Ciències (SAC). I és que la principal característica dels tres edificis que conformen el Centre Pau Casals –dos de nous i un de renovat– és la sostenibilitat mediambiental que ofereixen. La capacitat és de 86 places repartides en 24 habitacions i disposa, de moment, d’una biblioteca, sala d’estar i recepció, dues grans aules i un jardí de 5.000 metres quadrats.
 
Les dues noves construccions tindran principalment la funció de dormitoris i funcionen amb geotèrmia. És a dir, s’ha creat un pou exterior d’uns vuit metres de fondària que capta l’aire exterior i a través de canalitzacions arriba fins a les habitacions, a un temperatura constant de 14 graus. D’aquesta forma, durant l’estiu es mantindrà una temperatura agradable, mentre que a l’hivern només caldrà escalfar l’espai a partir dels 14 graus. 
 
L’edifici central, la casa original sobre la qual s’ha construït, s’ha rehabilitat per evitar fuites d’energia, reforçant els murs exteriors i canviant les obertures. A més, a la planta baixa s’ha instal·lat calefacció radiant per terra, de forma que obtenir un augment de temperatura és més ràpid. Al soterrani s’hi han situat tres calderes amb 3.000 litres d’aigua que s’escalfen gràcies a l’energia fotovoltaica que proporciona un dels edificis adjunts. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT