PUBLICITAT

ORGANYÀ

El poble de Cabó, maridatge de documents antics i de paisatge

L’Associació d’Amics de la Vall de Caboet mostra avui l’església i els ‘Greuges’ de Guitard Isarn

Per EL PERIÒDIC

El facsímil dels 'Greuges' de Guitard Isarn, senyor de Caboet.
El facsímil dels 'Greuges' de Guitard Isarn, senyor de Caboet. | EL PERIÒDIC
l’Associació d’Amics de la Vall de Caboet organitza una jornada de portes obertes a l’església romànica de Sant Serni de Cabó per donar a conèixer una part dels seus elements culturals. L’acte té lloc avui, 4 d’abril, aprofitant les vacances de Setmana Santa. L’obertura de la capella permetrà visitar l’interior del recinte religiós i, a més, contemplar una de les joies del seu patrimoni: el facsímil del manuscrit dels Greuges de Guitard Isarn, senyor de Caboet, un dels documents més antic en llengua catalana datat entre 1080-1095.

L’Associació d’Amics de la Vall de Caboet ha explicat que la jornada  permetrà conèixer la importància del document, tant a nivell històric com lingüístic, alhora que els visitants podran realitzar recórrer els indrets que s’esmenten en el pergamí del segle XI: el poble de Cabó, l’Oliva d’Ares, la casa Boixadera o el llogarret del Pui. A més de la visita, i amb la intenció de crear sinergies amb altres indrets i comarques que també disposen en el seu patrimoni de primers textos escrits en català, es mostren fotografies dels manuscrits,de manera que els visitants podran adquirir una idea global d’aquest rellevant conjunt documental. Entre les imatges exposades no hi falten les Homílies d’Organyà, (se’n pot veure un facsímil a l’Oficina de Turisme d’Organyà), els Juraments del Pallars i els Greuges de Sant Pere de Graudescales, del Solsonès. Aquests manuscrits, tot i que s’alberguen en diferents arxius de Catalunya, són originaris de territoris pertanyents a l’antic Bisbat d’Urgell: Alt Urgell, els Pallars i el Solsonès.

Segons el filòleg i cap de l’Oficina d’Onomàstica de l’Institut d’Estudis Catalans, Joan Anton Rabella, estudiós del pergamí de Greuges de Guitard Isarn, «en aquesta zona la romanització no fou tan forta, fet que comportà una pervivcència més gran dels substrat i, per tant, una llatinització menys consolidada».

Els Greuges de Guitard Isarn –o  Greuges de Caboet, perquè Guitard Isarn era senyor de Caboet– és un text escrit en català i llatí, de caràcter feudal, i considerat anterior a les Homílies d’Organyà, el text literari més antic en català. En el document, el senyor de Caboet, Guitart Isarn, critica les vexacions que suporten els seus vassalls, castlans de Cabó.

Durant la jornada d’avui, l’accés a l’església de Sant Serni de Cabó serà gratuït i el temple romànic estarà obert de les deu del matí a les dues de la tarda i de les quatre de la tarda fins a les vuit del vespre.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT