PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

La ‘llei BPA’ crea l’agència amb poder per descompondre un banc

Les accions prèvies a l’aprovació de la norma són vàlides

Per E. JOVER / J. R. BAIGES

Façana de l'edifici central de BPA.
Façana de l'edifici central de BPA. | TONY LARA
L’esborrany de la Llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries crea una Agència Estatal de Reestructuració i Resolució d’Entitats Bancàries (ARREB), l’autoritat competent que iniciarà i decidirà en matèria de reestructuració i resolució de bancs. És una de les mesures que estableix el text provocat pel cas BPA i al qual ha tingut accés EL PERIÒDIC.

La normativa s’està acabant de debatre però el gruix de la llei ja s’ha redactat. Altra aportació innovadora és la creació de l’Agència Estatal Andorrana de Reeestructuració i Resolució d’Entitats Bancàries (ARREB) que gestionarà i  dotarà econòmicament de les contribucions de les entitats bancàries del país. La finalitat de l’ARREB és implementar «les mesures acordades en aplicació d’aquesta Llei».

RISC DE CONTAGI // L’exposició de motius de la norma argumenta que «el pes del sector bancari en l’economia andorrana exigeix adoptar, amb caràcter urgent, mesures fermes i alhora fleixbles que evitin el risc que la crisi patida per una entitat bancària [BPA] acabi arrossegant la resta de les entitats i tota l’economia andorrana».

La norma destaca que «els accionistes de l’entitat són els primers que han de suportar les pèrdues i els creditors (proveïdors i clients) assumiran les pèrdues després dels accionistes». El segon pilar és dotar les autoritats administratives de «poders extraordinaris per assegurar l’estabilitat financera», és a dir, «la reestructuració i la resolució», processos que «no s’han de confondre» ni amb la suspensió de pagaments ni la fallida ni la liquidació. La valoració dels actius en cas d’urgència pot ser arbitrària, i a més a les disposicions addcionals i transitòries implicaran certa retroactivitat. En tot cas, les decisions i acords de l’ARREB només podran ser recorreguts per via administrativa.

BPA s’anomena específicament en les disposicions addicionals, justificades per «la gravetat de la situació en la qual es troba el Principat d’Andorra en aquests moments, i per la necessitat de salvaguardar els interessos generals d’estabilitat financera i de bon funcionament de l’economia andorrana per tal de preservar el benestar general».

*MÉS INFORMACIÓ A LA VERSIÓ PAPER

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT