PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Morell recull una profunda conversa dels anys 90 amb el copríncep Martí

ANM editors publica el llibre ‘El llarg caminar d’un home bo’

Per EL PERIÒDIC

L’escriptor Antoni Morell abans d’una entrevista amb EL PERIÒDIC.
L’escriptor Antoni Morell abans d’una entrevista amb EL PERIÒDIC. | ÀLEX LARA
El proper 15 d’abril es presentarà el llibre El llarg caminar d’un home bo, una llarga conversa d’Antoni Morell amb Joan Martí Alanis, qui va ser bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra entre el 1970 i el 2003. La presentació anirà a càrrec de Joan Rigol i Roig, qui ha escrit el pròleg de l’obra i es farà a partir de les 20.00 hores a la sala de la Closeta de la Massana. 
 
El llibre edita per ANM editors recull la transcripció de l’episodi en què Morell, a final dels anys 90, va agafar el paper d’entrevistador per descobrir alguns dels aspectes més íntims de Martí, com a home i bisbe, incidint en la seva relació amb Andorra i el seu rol com a Copríncep.
 
Martí, mort l’any 2009, que va viure com a bisbe d’Urgell profunds canvis en la societat espanyola després del franquisme, va haver de separar política i religió quan es trobava amb d’altres bisbes espanyols, perquè, tal i com es recull al llibre, «què en saben d’Andorra els bisbes encara que siguin grans bisbes? No en saben res. Si ells havien d’entrar en el tema d’Andorra necessitaven una informació prèvia que no tenen temps de rebre», afegint Martí que «només en podien parlar de forma superficial» i que «per a mi és massa sagrat, massa seriós». 
 
Morell, nascut a Barcelona l’any 1942 però massanenc i andorrà de cor, és filòsof, teòleg i historiador a més d’haver exercit d’advocat durant 40 anys fins a jubilar-se l’any 2011. És col·laobrador i autor d’una trentena de d’obres entre les quals destaquen Set lletanies de mort, Borís I rei d’Andorra, La memòria de la terra o La neu adversa entre d’altres. Un personatge polifacètic, ha sigut també professor al col·legi Sant Ermengol, a l’institut Janer o a la Universitat d’Andorra. Com a escriptor  i assessor ha col·laborat amb entitats públiques i privades, una activitat que segueix desenvolupant al Principat. A més, també continua en procés de recollir les memòries dels seus 70 anys de vida, entre 1941 i el 2011. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT