PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Fundació porta l'Espanyol de discapacitats al Pas

Grandvalira té una entitat sense ànim de lucre que fomenta l’esport entre els discapacitats

Per EL PERIÒDIC

Paquita Ramírez i el seu guia, Iñigo Rodriguez, dimarts al podi.
Paquita Ramírez i el seu guia, Iñigo Rodriguez, dimarts al podi. | FADEA
Els Campionats d’Espanya d’esquí adaptat van finalitzar ahir després de tres dies de competició a la pista de Tubs del Pas de la Casa, amb proves sèniors i júniors, categories masculina i femenina, i en les modalitats visual –amb vista parcial o sense–, peu –sense almenys una extremitat– i cadira –amb mobilitat reduïda. Per això, el president de la Federació Espanyola d’Esports per a Persones amb  Discapacitat Física, Miguel Ángel García, no va dubtar a indicar: «El compromís de l’estació per donar aquest suport és fonamental».
 
I això és possible gràcies a la Fundació Grandvalira Sodial, nascuda l’any 2005 que té entre els seus propòsits apropar l’esquí i fomentar la pràctica a tothom, tingui dificultats socials o físiques, a més de promoure projectes relacionats amb l’esport sense ànim de lucre. És el cas de l’Espanyol.
Des de l’estació andorrana es vol seguir apostant per aquests campionats i és per això que s’ha firmat un acord de col·laboració amb Espanya per perquè tornin. I continuarà gaudint de corredors andorrans com aquest any, ja que fins i tot té l’Adaptive Center, una secció especialitzada dins l’escola d’esquí i surf de neu adreçades a les persones amb alguna discapacitat.
 
Aquest any, l’Espanyol ha inclós en el calendari, per primera vegada, la modalitat del boardercros de surf de neu, en una clara prova de la bona salut del món de la neu lligada amb aquestes persones després de fer una prova pilot l’any passat que va ser tot un èxit.
 
Fins a 14 anys té el participant més jove de la màxima cita del país veí del sud. però n’hi han de totes les edats, com per exemple l’andorrana Paquita Ramírez, de 62 anys i olímpica a Vancouver que ha obtingut un bon botí. Dilluns va estrenar-se al Pas amb una primera posició en l’eslàlom. Dimarts, en el gegant, va rematar la feina amb un altre podi, aquesta vegada com a tercer.
 
De la seva banda, l’altre representant andorrà a l’Espanyol, Xavier Fernández, va tenir la fortuna d’esquena ja des de la primera jornada, en la qual va caure a l’eslàlom a quatre portes perquè acabés la segona mànega i quan estava lluitant pel triomf, després d’obtenir el segon millor temps en la primera,a tres segons del líder.  Dimarts en el gegant es va quedar a les portes del podi amb una quarta posició. I ahir havia de disputar la supercombinada però va causar baixa. «Ha passat fred aquests dies i no es trobava bé. Com tampoc no és el seu fort, va decidir que no corria», argumenta el coordinador de la Federació Andorrana d’Esports Adaptats, Carlos Alberto de Jesús.
 
Amb tot, per convenis com el de la Fundació Grandvalira Social, Fernández, Ramírez i qui sap si algú més, podran repetir aquesta experiència l’any que ve o d’altres que puguin crear-se.
PUBLICITAT
PUBLICITAT