PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

DA descarta cedir consellers a SDP i PS per formar grup propi

Malestar dels demòcrates per l’actitud de López i Naudi davant l’esclat del cas BPA

Per Josep Romero

Un grup de Demòcrates es dirigeix a la sessió constitutiva de la setena legislatura del Consell General.
Un grup de Demòcrates es dirigeix a la sessió constitutiva de la setena legislatura del Consell General. | Tony Lara
Si l’actual panorama polític no fa un tomb en les pròximes hores o dies, la propera sessió del Consell General prevista per la setmana que ve no permetrà que SDP i PS comptin amb grups parlamentaris propis i tot apunta que s’hauran de conformar formant part del mixt. Els demòcrates no volen perdre la majoria de consellers argumentant la poca col·laboració que durant l’actual crisi financera estan demostrant les formacions que encapçalen Víctor Naudi i Pere López.

La situació que viu el Principat és tan complexa  i de tal magnitud que Toni Martí té pressa per aconseguir enllestir una llei que permeti donar oxigen al sistema bancari del país i intentar que les aigües tornin a baixar una mica més tranquil·les en clau interna i també, com no, externa. Diferents fonts consultades asseguren que el fet que Jaume Bartumeu sigui l’advocat defensor d’una part dels propietaris de BPA està condicionant una possible aproximació amb els demòcrates. Fins i tot, des de la formació taronja es diu que el líder d’SDP no està actuant com hauria d’actuar, en les actuals circumstàncies, sent una persona que va ocupar la prefectura del Govern i, fins i tot, l’acusen de pretendre «defensar allò que és indefensable». Un aspecte en què el Principat «s’hi juga molt», asseguren. La transcendència de la crisi és tan gran que «calen solucions urgents».

La legislatura és evident que ha canviat i també el panorama polític arran del cas BPA. Una situació diferent amb la qual no esperava trobar-se Martí que ara està centrant els seus esforços en intentar a corre-cuita presentar davant Sindicatura un projecte de llei, basat en les directrius europees i fet a mida per a BPA, que permeti la seva liquidació o la seva reestructuració.

A mesura que passa el temps agafa més força la idea que BPA acabarà sent liquidada, tenint present que ara per ara la sortida de la crisi no passa per l’ajut extern com ara el del Banc d’Espanya, malgrat que algunes informacions ho apuntin.

Per tant, es va diluint la idea que Martí pugui aconseguir tenir el suport unànime de totes les formacions que formen l’arc parlamentari andorrà en una nova llei que busca justament el màxim consens possible. En qualsevol cas, els demòcrates intentaran exhaurir fins a l’últim minut el vot de tots els grups parlamentaris, la qual cosa es presenta, ara per ara, força complicada.

El projecte de llei, que dotarà a l’Executiu de les eines necessàries per reconduir BPA, és bàsic i requereix el procediment d’urgència al Consell General. Els demòcrates són partidaris que el text legislatiu es debati i aprovi abans que Martí sigui investit de nou cap de Govern.

Amb el reglament en mà del Parlament, la possibilitat està prevista, tot i que que en un primer moment pugui sobtar ja que no és l’habitual que una cambra aprovi un projecte de llei sense haver estat nomenat un cap de Govern.

Del nou text es coneixen pocs detalls però algunes fonts apunten que les entitats bancàries que es trobin en situacions semblants al BPA es podran dividir entre el banc dolent i el banc bo que, alhora, permetran aïllar els actius dolents dels bons. Un cop estigui sanejat estaria ja en disposició de  poder ser comprat per un altre banc.

El futur de BPA continua sent una incògnita i també els contactes per aconseguir que alguna altra entitat l’acabi absorbint. En principi no hi ha cap banc espanyol interessat mentre que no es pot descartar que una entitat francesa sigui la que asseguri la seva continuïtat.

La delegació del FinCEN dóna suport a la feina feta per les autoritats andorranes // La delegació del Departament del Tresor nord-americà que va visitar la setmana passada el Principat ha donat ple suport a la feina feta fins ara per les autoritats andorranes després de l’afer de Banca Privada d’Andorra (BPA). L’estada dels agents policials es va perllongar durant pràcticament dos dies durant els quals  també van mantenir contactes amb representants del Govern, els grups amb representació parlamentària al Consell General i l’Institut Andorrà de Finances (INAF) –el controlador financer andorrà que va intervenir BPA–, entre d’altres. El viatge a Andorra es va produir una setmana després de l’esclat del cas i de la nota que va fer pública el FinCEN en què informava de l’inici d’una investigació a l’entitat andorrana per la seva presumpta implicació en el blanqueig de diners procedents del crim organitzat. Encara no s’ha fixat data per a una altre visita. Per la seva part, el BPA està treballant en les al·legacions que presentarà al FinCEN i també en relació a l’expedient administratiu sancionador que li va obrir l’INAF.

Una empresa dels Estats Units assessora els Cierco //  L’empresa Sphere Consulting, amb seu a Washington, va anunciar ahir que els germans Ramon i Higini Cierco han contractat els seus serveis per coordinar la resposta a les acusacions del departament del Tresor nord-americà de blanqueig de diners per part de BPA, segons va informar ahir RTVA. El comunicat no es va enviar als mitjans de comunicació andorrans. Sphere Consulting  ha seleccionat el despatx de l’advocat Eric Lewis per portar l’afer en col·laboració amb el despatx d’advocats andorrà de Josep Anton Silvestre. En el mateix comunicat els germans Cierco indiquen que sempre s’han esforçat perquè el banc compleixi el que marca la llei i que estan fent la seva pròpia investigació i revisant auditories amb la finalitat de demostrar que el banc complia les normes que marca la normativa de prevenció de blanqueig de capitals. A més, es comprometen amb el Govern i els accionistes a aclarir els detalls de les alarmants denúncies fetes públiques.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT