PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Narcís Casal Vall és l’autor de les fotografies de la Guerra Civil

L’Arxiu ha identificat l’editor com el responsable de les imatges inèdites localitzades l’any 2014

Per E. J. M. /Foto: Narcís Casal Vall / Arxiu Nacional d'Andorra

Un grup d’homes mostren un cadàver com un trofeu, probablement a prop de la frontera.
Un grup d’homes mostren un cadàver com un trofeu, probablement a prop de la frontera. | Narcís Casal Vall / Arxiu Nacional d'Andorra
El passat desembre, l’Arxiu Nacional d’Andorra (ANA) va adquirir una col·lecció de fotografies inèdites i d’autor desconegut preses a Andorra durant el període de la Guerra Civil Espanyola. L’ANA ja ha identificat l’autor: Narcís Casal Vall (Barcelona, 1911-1987), un dels cofundadors del segell editorial Casal i Vall, que va engegar a Sant Julià de Lòria l’any 1956 juntament amb els seus germans, Jaume i Joan. L’ANA va confirmar ahir la identitat del fotògraf anònim.

Entre les imatges que es van localitzar al paquet d’imatges n’hi havia tres que retrataven homes morts, entre les quals una en què s’aprecia un grup d’homes mostrant un cadàver en una caixa com un trofeu. «La imatge, sense cap suport documental, va fer plantejar una hipòtesi de treball sobre qui era la persona morta, qui l’havia mort i el perquè», segons va explicar ahir l’ANA en un comunicat. El personal de l’Arxiu va iniciar una recerca en diferents fons d’arxius i centres documentals però no es localitzava cap informació que  en revelés algun detall. Finalment, l’Àrea d’Arxius i Gestió de Documents van trobar la solució al fons de la Batllia Episcopal –que conserva l’ANA–, concretament, en la sèrie de visures (inspeccions oculars) i aixecaments de cadàvers.

Els tres homes fotografiats van morir d’esgotament, gana i fred a les muntanyes de Perafita-Claror escapant de la Guerra Civil Espanyola. Dos d’ells eren veïns de l’Alt Urgell, dels municipis de la Vansa (Pere Isern) i Noves de Segre (Josep Forradelles). L’altre mort era el fotògraf Emili Font. La documentació «ha permès identificar i entendre els fets, ha donat a conèixer l’autor d’aquestes imatges i de la resta del fons fotogràfic: Narcís Casal Vall».

L’ANA va expressar ahir l’agraïment «a totes les persones que desinteressadament ens han ajudat en la tasca d’identificació d’aquestes persones. Ha estat un exercici extraordinari que demostra que una imatge no val més que mil paraules, i que la subjectivitat ens pot allunyar de la realitat immortalitzada en una fotografia».

LA PEÇA DEL MES / L’Arxiu Nacional d’Andorra ha entrat amb força aquest any en les xarxes socials per difondre el patrimoni audiovisual que conserva. L’ANA ha obert un perfil de Facebook i un compte a Twitter. A més, ha creat la secció La peça del mes que mensualment mostrarà una fotografia i n’explicarà els detalls. La del mes de març és la porta de Sant Julià, pertanyent al Fons Glanet, fotografiada entre 1900 i 1910 .

L’Arxiu també va engegar fa temps el blog identificam.blogspot.com en què demana la col·laboració per identificar els personatges de les imatges que hi penja. La recerca, però, no ha obtingut cap resultat. A la pàgina web de l’ANA, accessible des de www.cultura.ad, també es poden visitar les exposicions virtuals que es munten amb els fons fotogràfics.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT