PUBLICITAT

LA SEU D'URGELL

Mafriseu nega envasar la seva carn amb gasos no autoritzats

La fiscalia demana un any i mig de presó per al propietari

Per JOSEP ROMERO

Façana de l’antic escorxador municipal de la Seu d’Urgell.
Façana de l’antic escorxador municipal de la Seu d’Urgell. | Manuel Vilajosana
El gerent de l’escorxador Mafriseu de la Seu d’Urgell, Domènec Estany, va negar ahir les acusacions per presumpte utilització de gasos no autoritzats per envasar carn i pel qual la fiscalia de Lleida demana que se li imposi un any i mig de presó i una multa de 12.000 euros per un delicte contra la salut pública.
 
 Els fets es remunten al gener del 2014 quan es va descobrir en una inspecció realitzada en la sala d’envasaments una màquina barrejadora de gasos amb una botella de CO (monòxid de carboni) connectada al dispositiu. Un additiu que està prohibit en la indústria alimentària. El ministeri fiscal assegura en el seu escrit que el monòxid de carboni va ser injectat en uns 400.000 envasos, d’uns productes canics protegits per una indicació geogràfica protegida (IGP) en el paquet de Vedella dels Pirineus Catalans,  i alhora van ser distribuïts per 140 municipis de Catalunya, Aragó i València, sota la denominació d’origen Bruneta.
 
La versió del propietari és diferent. Si bé Estany no va negar que les proves es realitzessin es va mostrar contundent al afirmar que «en cap cas la carn va arribar al consum humà» com assegura el fiscal. El màxim responsable de l’empresa va indicar que el procediment es va posar en marxa de forma experimental davant la possibilitat que la Unió Europea aixequés la prohibició establerta sobre el ús d’aquest tipus de gas que, per altra banda, és legal en d’altres zones del món com ara per exemple als Estats Units. També va manifestar que «el risc no és tant per a la salut dels consumidors sinó per als treballadors que en fan la manipulació de l’envasament per la seva toxicitat».
 
La investigació es va iniciar arran d’una denúncia anònima a la comissaria dels Mossos d’Esquadra d’Olot. En ningú dels envasos que suposadament es van distribuir hi figurava cap indicació del monòxid de carboni, que no està autoritzat com additiu alimentari. La finalitat d’aquest gas en l’envasament de carn fresca és mantenir el color vermell del producte durant més temps i perllongar fins a quinze dies la seva data de caducitat. El monòxid de carboni, segons la fiscalia, «pot emmascarar signes visuals de deteriorament  microbiològic i de presència de microorganismes patògens».  
 
La major part de ramaders que produeixen la carn de la marca Bruneta desconeixen aquesta suposada pràctica. Estany va assenyalar que la denúncia també s’estén a altres 14 empreses, de les quals no va facilitar els noms. En un mes es previst que se celebri el judici a Lleida i, en el cas que es demostri un presumpte frau alimentari, el propietari de Mafriseu hauria de pagar una multa de 12.000 euros. Per a Estany més enllà de la sanció està «la mala imatge de l’empresa que fins i tot pot acabar tancant les seves portes». Va afegir que es tracta «d’un veritable escarni que ens fa malpensar». 

Mafriseu
 
Aquesta indústria càrnia va ser fundada el 1961 per Joan Estany Ribera i continuada amb gestió familiar. Selecciona, especeja i distribueix carn de porc, vedell i xai, a més de produir embotits i elaborats carnis tradicionals de l’Alt Pirineu. Actualment dóna feina a uns 20 treballadors de l’Alt Urgell.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT