PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Andorra Telecom projecta un sistema d’alertes domiciliària

En els darrers 6 anys ha augmentat en un 45% el servei de teleassistència de la Creu Roja

Per JOSEP ROMERO

Un grup de voluntaris de la Creu Roja andorrana amb una persona de la tercera edat celebrant el dia internacional de l’entitat.
Un grup de voluntaris de la Creu Roja andorrana amb una persona de la tercera edat celebrant el dia internacional de l’entitat. | Tony Lara
La parapública andorrana de telecomunicacions impulsa una nova tecnologia per millorar la qualitat de vida de les persones grans que viuen o passen molt temps soles a casa. El sistema permet connectar de manera instantània la persona amb els seus cuidadors o familiars a través d’un telèfon mòbil adaptat. 
Tot i que encara no està comercialitzat ni està determinat el seu cost, el que es coneix fins ara és que Andorra Telecom va realitzar durant  diferents setmanes una prova pilot en un habitatge del Principat amb òptims resultats i que va permetre donar el vist-i-plau a la viabilitat del projecte. En cap cas es tracta d’una central d’emergència i sí d’un producte que facilitarà especialment a la gent gran poder accedir de forma fàcil i sense massa esforç al mòbil en cas de patir una situació d’emergència. 
 
Un sistema de detecció que  és paral·lel al que ja ofereix actualment  el servei de teleassistència de la Creu Roja andorrana. En aquest cas, els usuaris tenen un aparell receptor instal·lat al seu domicili, gràcies al qual es poden comunicar amb el Centre de Coordinació de l’organització. A més, disposen d’un penjoll amb un botó que poden prémer en cas d’emergència per avisar que, en cas que sigui necessari, es mobilitzin els recursos pertinents (personal sanitari, policia, bombers...) o avisar a les persones de contacte dels usuaris (familiars, veïns...). 
 
Gràcies als convenis de col·laboració entre Creu Roja Espanyola i la Creu Roja Andorrana poden comptar amb l’ajuda i el suport del Centre de Coordinació de la Creu Roja que és el que s’ocupa d’atendre telefònicament els usuaris del servei de teleassistència. Funciona 24/24 hores els 365 dies l’any.

Usuaris 
 
 Des del seu inici l’any 2001, més de 600 persones han pogut disposar d’aquest servei. En l’actualitat, el nombre d’usuaris és de 274, dels quals el 82% són dones i el 18% són homes. Per edats, un 13% se situen en la franja de fins a 71 anys; un 28% de 71 a 80 anys; un 54% de 81 a 90 anys i un 5% tenen més de 91 anys. En els darrers anys la Creu Roja andorrana ha constatat un increment de la demanda del servei fet que, «evidencia els constants canvis socials que s’estan produint en la nostra societat i de la importància que té proporcionar les eines adequades a les persones que més ho necessiten», va explicar la directora de l’entitat, Isabel Castelao. 
 
Cal destacar, a més, que en els últims 6 anys han augmentat en un 45% els casos de persones que han fet ús d’aquest servei. A nivell d’incidències, el 80% de les atencions van requerir una assistència mèdica a domicili o el trasllat a l’hospital i el 20% per a altres consultes.

Nous projectes 
 
 L’entitat treballa actualment en la implantació al Principat de dos nous serveis, un de teleassistència mòbil i un altre de localitzador personal, semblants als que ja disposa la Creu Roja Espanyola a Catalunya. 
La teleassistència mòbil consisteix en disposar d’un telèfon mòbil que permet contactar amb el Centre de Coordinació des de qualsevol lloc amb cobertura telefònica. Un servei que s’adreçarà a persones amb alzheimer, demències o d’altres deterioraments cognitius. Aquests usuaris tindran un terminal telefònic amb GPS. Estaran localitzables permanentment per la Creu Roja, generant una alerta en el cas d’allunyament del seu entorn quotidià. 
 
Castelao creu que amb tots aquests serveis es busca que les persones se sentin segures, «sense renunciar a viure a casa seva i en el seu medi habitual, promovent així, les relacions personals i de l’entorn». Alhora es pretén donar suport a les famílies que tenen al seu càrrec una persona gran, un malat crònic o a una persona en rehabilitació, entre d’altres. Una millora de la qualitat de vida «per mantenir l’autonomia de les persones i alleugerir la càrrega als familiars i cuidadors». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT