PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Tunísia deixa de ser un destí atractiu per al turista andorrà

La recuperació del 2014 és lluny en el cas del Principat

Per JOSEP ROMERO

Un agent de seguretat fa guàrdia davant del Museu del Bardo.
Un agent de seguretat fa guàrdia davant del Museu del Bardo. | EL PERIÒDIC
Si bé l’any 2014 Tunísia va començar a recuperar-se dels estralls causats en la indústria turística del país arran de la primavera àrab, en el cas d’Andorra aquest destí segueix estancat i no ha aconseguit aixecar el cap. Segons la presidenta de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra, Cristiane Pablo, des del 2011, aquest destí «ha deixat de ser atractiu i ni tant sols hem detectat demandes ni assessoraments en les diferents agències de viatges del país».

Una destinació que presenta «una demanda molt feble» i semblant a la d’altres països del nord d’Àfrica i de Mig Orient. Només hi ha una excepció a la regla que és el Marroc «on encara trobem persones que s’hi interessen» Les reticències dels clients són profundes i ara per ara «no tenim cap reserva ni demanda» per viatjar a Tunísia. Per a Pablo, des del punt de vista professional som conscients que, «no tot és vendre» i , per tant, «hem d’assessorar als clients que puguin interessar-se per aquests destins que són llocs conflictius».

Pablo va explicar que uns anys enrere Tunísia havia estat una zona molt atractiva per «la seva proximitat, exotisme i bons hotels i serveis», la qual cosa fins i tot va arribar a fer ombra a destinacions com ara per exemple les illes Balears.

«Es venien paquets turístics força econòmics molt valorats pels turistes tant andorrans, espanyols i francesos», va concloure Pablo.

RECUPERACIÓ ECONÒMICA/ L’atemptat gihadista del Museu del Bardo de dimecres passat es va produir tot just tres mesos després que país culminés la seva transició a la democràcia amb les primeres eleccions lliures celebrades després de l’esclat de la primavera àrab el 2011, i en un moment en què la confiança havia tornat a regnar entre els operadors turístics internacionals. Les autoritats tunisianes són conscients que la recuperació econòmica depèn d’aquesta indústria que és la seva principal fons d’ingressos. Aquesta suposa el 7% del seu producte interior brut (PIB) -arriba al 15% del PIB de forma indirecta- i dóna feina a 400.000 treballadors.  Fins ara més de 6 milions d’estrangers visitaven cada any el país.

Una part important dels viatgers a Tunísia ho fan en algun dels creuers que solquen el Mediterrani. Les rutes inclouen sempre escales a Espanya, França i Itàlia. Aquest país, juntament amb Malta, eren destins relativament comuns fa uns anys en les rutes de set dies, però no tant com la resta.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT