Tviberg s’imposa

L’esquiadora noruega s’adjudica la primera prova disputada al Tarter i Pellissier es corona campiona en la disciplina

Per JOAN JOSEP BLASCO

33 Siebenhofer va mostrar les seves aptituds per ser la més ràpida en la mànega de descens. | Grandvalira
L es finals de velocitat de la Copa d’Europa es van posar en marxa a la pista Àliga del Tarter amb les millors esquiadores del circuit continental. La combinada alpina, prova que va tenir accent noruec en la victòria, obria quatre dies de competició. Les representants andorranes van tenir un paper discret, ocupant les dues últimes places de la classificació.

Grandvalira afronta de nou l’organització de curses d’aquest circuit. La que inaugura l’esdeveniment és la combinada, on es va imposar la noruega Maria Therese  Tviberg amb un crono de 2.18,22 minuts. L’escandinava no es va imposar en cap de les mànegues, però va ser la més regular. L’austríaca Ramona Siebenhofer va ser la més ràpida en el descens i l’alemanya Mariene Schmotz en l’eslàlom. La segona plaça del podi de la combinada va ser per Siebenhofer (2.18,55) i la tercera per Schmotz (2.18,62). Sissi Hinterreitner i Sara Raméntol van concloure en la 30a i 31a posició, respectivament. La primera va signar un crono de 2.25,23 i la segona de 2.25,65. Disset esquiadores no van finalitzar la prova.

La francesa Marion Pellissier, que va ser quarta amb 2.18,86, va obtenir els punts necessaris per proclamar-se campiona d’Europa de la disciplina. «És genial. Arribar a aquesta posició m’ha estat molt difícil perquè havia guanyat el primer i sabia quehavia de fer una bona mànega, però finalment ho he aconseguit», exposava l’esquiadora gal·la, que destacava el traçat andorrà: «Crec que la pista està perfecta. Ja fa alguns anys que vinc aquí. L’any passat vam venir per les finals i va estar molt bé, és una pista molt ben preparada, té unes condicions immillorables i crec que pot donar lloc a unes finals molt bones. L’organització com sempre perfecta, m’encanta venir aquí".

En el descens Siebenhofer va adjudicar-se la victòria amb un temps d’1.36,19. A continuació es van classificar l’alemanya Michaela Wenig (1.36,47) i Pellissier (1.36,61). Hinterreitner va ser 41a (1.40,69) i Raméntol 42a (1.41,70).

Entrenaments de descens
En categoria masculina va ser dia d’entrenaments de descens. Finalment només es va disputar un dels dos que estaven programats. El més ràpid dels andorrans a l’Àliga va ser Marc Oliveras, que va marcar el 28è millor temps. Va establir un registre d’1,36,11. Robert Solsona va conclour en el 49è lloc (1.37,91), Matías Vargas va ser 56è (1.40,02) i Kevin Courrieu 57è (1.40,03). Primer va ser l’alemany Andreas Sander amb 1.33,96. La segona plaça la va ocupar el francès Valentin Giraud (1.34,05) i la tercera l’italià Emanuele Buzzi (1.34,59).

Després de testar el traçat, Oliveras assenyalava que «la pista és divertida. Hem sortit una mica més tard i estava una mica més lenta de l’habitual i hi havia algun forat, però estava bé». Aquest era un entrenament i n’està satisfet de com s’hi ha desenvolupat: «En algun tram m’he equivocat de línia i en d’altres he estat bé. En general acabo amb molt bones sensacions». Avui els nois entren en competició. Debuten amb un descens a partir de les 11.30 hores. Abans, a les 9.30 h, hauran estat les fèmines les que hauran competit en la mateixa disciplina. L’objectiu que afronta Oliveras és el de ser entre els trenta primers, un repte que «si produeixo un bon esquí i no cometo errades puc aconseguir-lo». També hi competiran Kevin Courrieu, Matías Vargas i Robert Solsona.

Elogis de la FIS
Aquestes finals serveixen com a banc de proves de les curses que acollirà l’any vinent de la Copa del Món femenina. L’australià Herbert Emandl, director d’esquí alpí de la Copa d’Europa, destaca que «tothom està molt satisfet, especialment els corredors. Crec que Grandvalira està molt preparada per a competicions de velocitat i també per a la Copa del Món». Recorda que «les noies ja guardaven un molt bon record del Mundial femení de fa dos anys i crec que la pista de descens està molt ben preparada per a la Copa del Món». El dirigent de la FIS també lloa la tasca realitzada per l’equip de persones que fan possible la competició: «El comitè organitzatiu ha fet una molt bona feina i ha preparat molt bé la pista que està totalment preparada per la Copa del Món de l’any que ve».

Jordi Pujol, director de cursa, subratlla les dues centes persones que hi ha implicades en l’organització, que són les que fan possible el desenvolupament de les curses i tot el que envolta l’esdeveniment: «Hem treballat molt com cada any, o millor per tenir la pista a punt, tot i les condicions que hi ha hagut, que ha nevat i la calor que fa. No és d’un dia per l’altre que la pista està així. Quan hi ha aquestes condicions tan difícils es veu el treball que s’ha fet abans, això és el més important. Hi entren aquí maquinistes, canoners i tothom implicat».