PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Llei a mida per a BPA

Els grups parlamentaris electes es reuneixen per consensuar un projecte per a l’entitat

Per JOAN RAMON BAIGES

Un client de BPA intenta treure diners d’un caixer automàtic sense èxit, ahir.
Un client de BPA intenta treure diners d’un caixer automàtic sense èxit, ahir. | TONY LARA
El nou Consell General té presa per constituir-se. La situació a Andorra, arran de l’escàndol de BPA, és excepcional i el Govern, encara en funcions, sap que el temps corre en contra. Per aquest motiu ahir representants dels futurs quatre grups parlamentaris van mantenir una reunió a la tarda per començar a donar forma el que de moment s’anomena projecte de llei de resolució i reorganització administrativa d’entitats bancàries.
 
El text no és més que un projecte legislatiu fet a mida per a BPA, tant si és per a la seva liquidació o bé si es pot reestructurar, que és la fórmula que el Govern considera més idonia. Hi van assistir Miquel Aleix (DA), Josep Pintat (Ld’A), Pere López (PS) i Víctor Naudi (SDP). Tal i com va anunciar el ministre de Finanes, un dels objectius és aconseguir la unitat política per fer front a aquesta crisi sense precedents. El projecte de llei, que dotarà al Govern de les eines necessàries per reconduir BPA, és bàsic i requereix el procediment d’urgència al Consell General.
 
SUPORT // Serà la primera decisió que adopti la cambra. El cap de Govern, Toni Martí, vol suport unànime. De fet, les converses que s’estan mantenint aquests dies van encaminades a aconseguir el nomenament de Martí com a cap de Govern de forma ràpida, fins i tot més del que dicta el reglament del Consell.
Serà necessària la col·laboració de la resta de grups parlamentaris perquè no presentin candidats a cap de Govern i d’aquesta manera agilitar el tràmit.
D’altra banda, una delegació del FinCEN, l’agència del Departament del Tresor dels Estats Units que lluita contra els delictes financers, va visitar ahir Andorra per reunir-se amb les institucions del país després de l’escàndol de Banca Privada d’Andorra (BPA).
 
A l’agenda dels delegats del Departament del Tresor, segons van explicat fonts governamentals d’Andorra a Efe, hi havia previstes trobades amb el Govern, els grups amb representació parlamentària al Consell General i l’Institut Andorrà de Finances (INAF), el controlador financer andorrà que va intervenir la setmana passada BPA.
El viatge a Andorra es produeix una setmana després de l’esclat del cas i de la nota que va fer pública el FinCEN en què informava de l’inici d’una investigació a l’entitat andorrana per la seva presumpta implicació en el blanqueig de diners procedents del crim organitzat.
 
Després d’intervenir BPA, el Govern andorrà continua buscant solucions per a aquesta entitat, que podrien passar per la seva liquidació o la seva reestructuració.
El futur de l’entitat és una incògnita, però hi ha contactes sòlids a la banda francesa perquè un banc d’aquest país acabi absorbint BPA i d’aquesta manera assegurar la seva continuïtat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT