PUBLICITAT

Brussel·les

Andorra inicia les negociacions per associar-se a la Unió Europea

El ministre d’Afers Exteriors formalitza les converses a Brussel·les

Per EL PERIÒDIC

Saboya amb Federica Mogherini, representant de la UE, i els ministres d’Exteriors de Mònaco i San Marino.
Saboya amb Federica Mogherini, representant de la UE, i els ministres d’Exteriors de Mònaco i San Marino. | SFG
Andorra ha iniciat formalment l’inici de les negociacions de l’acord d’associació de la Unió Europea (UE). L’acte oficial va tenir lloc ahir a la seu de la Comissió Europea, a Brussel·les. El ministre d’Afers Exteriors en funcions, Gilbert Saboya, es va reunir amb la vicepresidenta de la Comissió Europea i Alta Representant per a la Política Exterior i de Seguretat de la UE, Federica Mogherini. Les converses han començat també amb els homòlegs de Saboya de Mònaco i San Marino, Gilles Tonelli i Pasquale Valentini, respectivament.

La cerimònia d’ahir és el pas següent després de la sessió del Consell d’Afers Generals de la UE celebrada el passat 16 de desembre en què es va acceptar el mandat de negociació i es va autoritzar la Comissió Europea a negociar, en nom de la UE i dels estats membres, els acords d’associació amb el Principat d’Andorra, el Principat de Mònaco i la República de San Marino.

En la seva intervenció, Saboya va destacar l’ambiciós programa de reformes desenvolupat en els últims anys per Andorra destinat al desenvolupament d’una economia més oberta i més diversificada, l’homologació fiscal i el compromís amb els estàndards internacionals en matèria de transparència financera. «L’acció del Govern andorrà demostra una voluntat ferma i decidida d’avançar cap a un veritable canvi del model econòmic i de permetre a Andorra assumir modestament però plenament el seu paper en el concert internacional», va argumentar el ministre.

El cap de la diplomàcia andorrana va afegir que el programa de reformes «troba ple sentit» dins de l’estratègia d’accés progressiu al mercat interior de la UE.
Saboya també va exposar la reforma tributària i va recordar que en els últims quatre anys s’han posat en marxa els impostos de societats, d’activitats econòmiques i de la renda dels no-residents, la unificació de la imposició indirecta en un impost general (IGI) i, finalment, l’aprovació de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

Saboya va subratllar que la reforma fiscal correspon amb el compromís amb la transparència fiscal. «Andorra s’ha compromès amb l’OCDE a introduir en temps útil les bases legals necessàries a l’aplicació de la nova norma d’intercanvi automàtic de dades relatives als comptes financers amb l’objectiu que un primer intercanvi d’informació pugui tenir lloc el 2018», va puntualitzar.

A més, va aclarir que la negociació amb la UE ha de permetre “una integració progressiva i estructurada d’Andorra dins del mercat interior respectant les seves particularitats, conforme a la Declaració de la Unió relativa a l’article 8 del Tractat de la UE». Federica Mogherini va ressaltar la diversitat europea i la voluntat d’integrar els petits estats respectant les seves especificitats.

La primera reunió tècnica de negociació amb la UE tindrà lloc quan el Govern estigui constituït. Les negociacions s’iniciaran amb el marc institucional i continuaran amb la lliure circulació de béns, persones, capitals i serveis, i acabaran amb les polítiques horitzontals i mesures del mercat interior de la UE.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT